Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. november 2005 kl 22.30 Migrapolis: Hvordan går det med Farrukh?

På skole i Pakistan mot sin vilje

Farrukh Ahmed Raja på skolen i Pakistan. (Foto: NRK)
Farrukh Ahmed Raja på skolen i Pakistan. (Foto: NRK)
Farrukh Ahmed Raja ble sendt til Pakistan mot sin vilje da han var 16 år. Der var han i to år. Da han kom tilbake var han stolt over å ha klart den strenge skolen i Pakistan, men må ta fatt på nye utfordringer her hjemme. Reporter Raheela Kobab Choudhry har fulgt Farrukh og familien i Pakistan, og to år etter at han kom tilbake til Norge.

Farrukh Ahmed Raja vokste opp på Tøyen i Oslo. Ungdomsmiljøet der er tøft for mange pakistanere og kriminaliteten er høy. Farrukh ble lei seg da faren Iftikhar Ahmed Raja og moren Bashrat Begum ville sende han til Pakistan som 16-åring i 2001. – Nei, han var ikke i ferd med å havne i en gjeng, men jeg var redd, forklarer moren.

Tøff skole
Farrukh slet med å tilpasse seg skolen i Pakistan, og var nær ved å gi opp. – Det var veldig vanskelig, og det var mange ganger jeg ville gi opp. Jeg gråt og bar meg, men bet tennene sammen, forteller Farrukh. Moren til Farrukh fulgte med, og var hos ham i de to årene han var der.

Da Farrukh kom tilbake til Norge var han full av selvtillit og stolt over å ha klart seg bra. På Tøyen føler Farrukh seg hjemme, og han er svært glad for å komme tilbake. Men mange av hans venner sitter nå i fengsel, og han ligger to år etter sine skolekamerater. Han begynner på Treider privatskole.

Sterk historie
Etter to år har han sluttet på Treider, og sliter med å tilpasse seg. Moren til Farrukh og hans to søsken har dratt til Pakistan. Han og faren bor nå alene i Oslo. Farrukh krangler mye med sin far. Han kranglet også mye med sine lærere på Treider privatskole.

Migrapolis har fulgt Farrukh i fire år. Det er en sterk historie som handler om hva som er best for barna. Foreldrene vil så gjerne gjøre sitt beste for sine barn, og er redd for at det skal gå dem ille. Frykten for hva som kan skje med dem i Norge er sterk. Men når skal man slippe sine barn fri og la dem velge selv? Og var det en god idé å sende Farrukh til Pakistan? Dette er noen av spørsmålene i denne historien.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78