Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. januar 2010 kl 20.15 Klasse 10 B

Ligger dårlig an

Janna er en av flere elever som har mistet all motivasjon i mattefaget. (Foto: Strix)
Janna er en av flere elever som har mistet all motivasjon i mattefaget. (Foto: Strix)
Klasse 10 b ved Sten-Tærud skole har hatt sine nye lærere i en uke, og forandringen er allerede merkbar. Men pedagogene blir satt kraftig tilbake når de gjennomfører kartleggingsprøver. Mange av elevene ligger nemlig fortsatt på sjetteklassenivå.

De nye lærerne har gjennomført kartleggingsprøver for å få et innblikk i hvordan klassen ligger an faglig. Mattelærer Ingvill oppdager at flere av elevene ligger langt bak det som er forventet av elever i siste trinn på grunnskolen.

Vil bli artist
Janna er en av dem som ikke klarer å motivere seg til å jobbe med matte. For henne er frykten for å mislykkes så stor at hun heller lar være å prøve. Men mangel på motivasjon i blant annet matte kan ødelegge fremtidsdrømmene hennes. Janna drømmer nemlig om å bli en kjent artist og få musikk med mening ut til folket. Men for å komme inn på musikklinja på videregående, trenger hun gode karakterer i de fleste fag.

Mattelærer Ingvill har mange utfordringer fremfor seg og starter med å invitere foreldrene til et møte. At foreldre deltar aktivt i skolen betyr veldig mye for elevers læring, siden de da får et innblikk i barnas faktiske skolehverdag og faglige utfordringer.

Klasse 10 b møter den siste nyankomne lærer, Matias, som skal ha elevene i musikk, og norsklærer Harald kjemper en hard kamp for å gjenskape leselysten blant avgangselevene.

Om serien
Kan man heve en svak skoleklasse ved å sette inn noen av Norges dyktigste pedagoger og gi dem et ekstremt høyt mål? Klasse 10 b ved Sten-Tærud skole i Skedsmo kommune har tatt utfordringen. I løpet av vårsemesteret skal de gå ut fra grunnskolen som en av de beste klassene i landet.

Ti mandager fremover følger vi elevene i deres siste semester på grunnskolen. Målet er å gå fra å være en svak skoleklasse til å bli en av landets beste. De vanlige lærerne byttes ut med ni håndplukkede pedagoger, som sammen skal sørge for å gi elevene det grunnlaget de trenger for å fullføre videregående skole.

Det er Strix som har produsert denne serien, og som har kommet seg inn bak lukkede dører i skolen. Filmteamet tilbrakte hele vårsemesteret i klasserommet til klasse 10 b. Resultatet er blitt en dokumentarserie på ti episoder.

Både elever (og foresatte) og lærere har fått se serien før premieren. Alle har uttrykt at de opplever den som en sannferdig gjengivelse av skolehverdagen. "Klasse 10 b" er en observerende dokumentar der ingenting er iscenesatt.

Norsk dokumentarserie i ti deler
Produsert av Strix
Produsent: Malin Østli, malin.ostli@strix.no, 922 53 934
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900