Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 15. september 2001 kl 22.50 Presidenten

Gjensyn med Presidenten

Presidenten og hans stab (f.v.) Toby Ziegler (Richard Schiff), C.J. Cregg (Allison Janney), Josh Lyman (Bradley Whitford), president Josiah Bartlet (Martin Sheen), Sam Seaborn (Rob Lowe), Maddy Hampton (Moira Kelly) og Leo McGarry (John Spencer).
Presidenten og hans stab (f.v.) Toby Ziegler (Richard Schiff), C.J. Cregg (Allison Janney), Josh Lyman (Bradley Whitford), president Josiah Bartlet (Martin Sheen), Sam Seaborn (Rob Lowe), Maddy Hampton (Moira Kelly) og Leo McGarry (John Spencer).
I kveld blir det gjensyn med ”Presidenten” (The West Wing), serien som gjorde tidenes innhogg i Emmy-potten under fjorårets prisutdeling. Serien var nominert i atten kategorier og stakk av med hele ni trofeer. Serien skildrer livet bak kulissene i Det hvite hus og byr på blant andre Martin Sheen og Rob Lowe i hovedrollene.

NRK Dramas innkjøpsavdeling sikret seg rettighetene til ”Presidenten” allerede før den amerikanske premieren i høsten 1999, og kunne senere konstatere at serien ble en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongpremieren ifjor høst ble fulgt av hele 38 millioner seere.

Under Emmy-utdelingen ble ”Presidenten” tildelt prisen for beste dramaserie, beste manus, beste regi, beste mannlige birolle (Richard Schiff) og beste kvinnelige birolle (Allison Janney). I tillegg kom fire priser i kunstneriske og tekniske kategorier. Serien er også tildelt tre priser fra TV-kritikernes forbund, og den ble nominert til Golden Globe-prisen for beste dramaserie.

Politikk og intriger
I ”Presidenten” følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Staben
Bartlets dedikerte stab står på fra morgen til kveld for å styrke bildet av presidenten blant presse og publikum. Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er hans nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Selv om han betrakter presidenten som en kløne, forsvarer han ham med nebb og klør, og han slår nådeløst ned på stabsmedlemmer som utsetter presidenten for negativ publisitet.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford). Josh er en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid har han sterke meninger som han ikke alltid uttrykker like diplomatisk, noe som forårsaker høye bølger rett som det er.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun har tidligere hatt et forhold til Josh.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun demper gemytter og holder ”ulvene” på avstand sammen med kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff). Han har en uformell stil og en kynisk sans for humor som har reddet ham ut av mang en kinkig politisk situasjon. Alle sider ved en sak blir grundig analysert før Toby tar en beslutning.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) er hans rake motsetning, et rendyrket politisk dyr som med letthet utformer passende erklæringer for presidenten. Detaljene er han imidlertid ikke så nøye med, han har lett for å ta snarveier. Dessuten har han en forkjærlighet for kvinner som lett kan komme til å sette hans lovende karriere i fare.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Episode 1
I den første episoden blir vi kjent med presidenten og hans stab. Landets mektigste mann er ingen kløpper på sykkel, og et ubarmhjertig sammenstøt med et tre fører til hektisk aktivitet på stabskontoret. Sam treffer en kvinne, og for sent oppdager han at hun har en hemmelighet som kan komme til å skape ubehageligheter for ham. Når Josh tråkker ettertrykkelig på tærne til de konservative kristne under en tv-debatt, må staben trå til for å forsøke å dempe gemyttene. Samtidig får de nyheten om at en gruppe kubanske flyktninger forsøker å komme seg til Florida-kysten midt under en orkan.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilder
1. Presidenten og hans stab (f.v.) Toby Ziegler (Richard Schiff), C.J. Cregg (Allison Janney), Josh Lyman (Bradley Whitford), president Josiah Bartlet (Martin Sheen), Sam Seaborn (Rob Lowe), Maddy Hampton (Moira Kelly) og Leo McGarry (John Spencer).

2. Martin Sheen i rollen som president Josiah Bartlet.