Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. januar 2008 kl 22.30 Store studio

Regissørgrep

Anne Lindmo leder Store studio. (Foto: Jan Alsaker)
Anne Lindmo leder Store studio. (Foto: Jan Alsaker)
Filmregissører benytter benytter spesielle metoder for å skape de gode filmøyeblikkene. To av dem, Eva Sørhaug og Johannes Joner, forteller mer til Store studio i kveld.

Nylig ble det kjent at regissør Nils Gaup brukte tøffe metoder for å få skuespillerne til å prestere slik han ønsket i filmen "Kautokeino-opprøret." Mikkel Gaup fortalte til avisa Nordlys at han og hans samiske kolleger fikk dårligere innkvartering og mat enn de andre skuespillerne, og at Nils Gaup med vilje ignorerte dem og ga dem følelse av å være utenfor. Først da produksjonen var over, skjønte Mikkel at regissøren hadde gjort dette med overlegg, for å provosere frem en autentisk følelse av desperasjon og sinne.

I kveldens Store studio kommer to andre regissører som snart er klare med sine filmer; Eva Sørhaug har laget "Lønsj" med et stjernelag av den nye generasjonen kjendisskuespillere, Johannes Joner er snart klar med ungdomsfilmen "Respekt" der vi kun møter ukjente skuespillere og amatører. Begge har sine synspunkter på hva slags metoder som er effektive, og hva som er akseptabelt når en regissør og en skuespiller sammen prøver å skape gode filmøyeblikk.

DDR-minner
Store studio har også invitert to gjester med et ganske særegent livsprosjekt: Det tyske ekteparet Winfried og Barbara Junge har laget verdens lengste dokumentarfilmprosjekt. Til sammen har de produsert 2750 timer film om en skoleklasse i den østtyske byen Golzow. De første opptakene ble gjort i 1961, siden har ekteparet Junge med jevne mellomrom besøkt landsbyen og fulgt barnas vei gjennom oppvekst , utdannelse og voksenliv. Innledningsvis var målet å dokumentere livet i det man håpet og trodde ville bli en sosialistisk idealstat. Med murens fall og gjenforeningen av Tyskland ble prosjektet ganske annerledes.

Filmene om barna fra Golzow er blitt interessante illustrasjoner av et viktig kapittel i europeisk historie, og blir stadig nevnt som en av de mest betydningsfulle filmfortellingene i det moderne Tyskland. Den siste og avsluttende delen av ekteparet Junges prosjekt skal vises på Berlinfestivalen i Februar.

Nerdenes hevn
På 80-tallet var nerden en bebrillet gutt med kviser og regulering, en fyr med lav sosial appetitt og som tilbrakte livet foran en dataskjerm. Hans kulturelle interesser, sci-fi, tegneserier, rollespill og data, var perifere fenomener som ble sett på som kuriøst, men latterlig.

I dag er dette blitt dominerende fenomener i populærkulturen. Sci-fi og fantasy er nå mainstream-fenomener som ungdom over hele verden er lidenskapelig opptatt av, mens stadig flere lever sine liv gjennom virtuelle rollespill på internett. Ikke minst har demokratiseringen av datateknologi gjort nerdenes autistiske kunnskap til en uvurderlig ressurs. Nerdenes konge, Bill Gates er verdens rikeste mann, og Harry Potter er en superhelt. Der nerden før var et sosialt mobbeoffer, styrer han nå verden.

Reporter Håvard Bråthen har vært i Los Angeles og møtt Jeff Bond som er redaktør av nerdenes hippeste månedsblad, Geek. Bond er en stolt nerd med interessante perspektiver på nerde-fenomenets historie og utvikling.

Godt nytt norsk
Denne ukens musikalske gjester er norske Lukestar, indierockere med utpreget sans for appellerende pop-melodier. Bandet har nylig sluppet sitt andre album, de får rikelig med ros og omtales som et toneangivende band for året som kommer. Vi ser frem til å bringe Truls Heggeros besynderlige kraft-falsett og bandets umåtelig appellerende scene-opptreden til våre seere.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson, vaktsjef, Store studio: Helle Vaagland, 23 04 70 00/41 31 84 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside