Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. november 2011 kl 21.10 Legendariske kvinner: Josephine Baker

Tok verden med storm


Josephine Baker (1906-1975), den afroamerikanske underholderen, danseren og sangeren fra USA, arbeidet seg opp fra fattige kår og flyktet fra et land preget av raseskiller. I Paris ble den svarte kvinnen berømt, rik og ettertraktet.

Baker ble kjent for sin "Banandans", fremført på det kjente "Folies Bergère", i slutten av 1920-årene. Paris elsket den fargerike underholderen og fikk simpelthen ikke nok. Dansen var innbringende, og Baker tjente på et tidspunkt mer enn noen annen underholder i Europa. Hun gikk inn i forretningsverden og eide etter hvert nattklubber. Hun fikk etter hvert en formue estimert til over en million dollar.

Avvist av sine egne
Hjemme i USA var derimot tonen en annen. Ikke bare vendte kritikerne henne ryggen, men på de amerikanske hotellene ble hun ble henvist til bakdørene på grunn av hudfargen.

Hun ble etter hvert fransk statsborger og påtok seg farlige oppdrag for de allierte under andre verdenskrig. Hun kjempet aktivt for borgerrettighetsbevegelsen i USA med Martin Luther King. Senere adopterte hun 12 barn fra hele verden. Men tilværelsen ble for komplisert, og hun var nær ved å gå til grunne. Da kom en annen kjent kvinne henne til unnsetting.

Om serien
De så ut til å ha alt – glamour, makt, velstand og beundrere. Kvinner som Grace Kelly, Coco Chanel og Audrey Hepburn ble dyrket av millioner av mennesker verden over. Men suksess til tross, bak fasaden fantes det ofte private strider og personlige tragedier.

Gjennom intervjuer og dramatiske rekonstruksjoner får vi innblikk i prisen de legendariske kvinnene betalte for sine prestasjoner. Kvinnene overvant harde prøvelser, og ble stående i historien som ikoner for det 20.århundre.

Britisk dokumentarserie
Produsert av BBC Wordlwide
Originaltittel: Extraordinary women
Pressekontakt: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900