Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. april 1999 kl 19.00 Halleluja!

Halleluja! (ttv)


NRK1 søndag 11. april kl 19.00
Halleluja! (1:8)

Sesongpremiere!

Snakker åpent om sønnens selvmord

Kjell Erik Moen er tilbake som programleder i en ny runde med \"Halleluja!\" I kveld forteller Marit og Terje Torkelsen hvordan de opplevde at sønnen, Torstein (23), begikk selvmord. Ved å fortelle åpent om katastrofen som rammet familien, håper de at de kan hjelpe andre.
- Vi må tørre å snakke åpent om selvmord. Hvis vi fortsetter å tie denne smerten i hjel, vil dødsstatistikkene forbli like høye som i dag, sier Marit og Terje Torkelsen fra Stavanger.

Store dødstall
Statistikkene viser at nesten dobbelt så mange nordmenn dør i selvmord hvert år som i trafikken. Derfor synes ekteparet fra Stavanger det er tragisk at temaet fortsatt er så tabubelagt at vi ikke tør snakke om det.
- Større åpenhet vil kunne redde menneskeliv, sier de to og mener tiden er kommet for å ta brodden av skam og skyldfølelse som ofte følger de etterlatte etter et selvmord.
- Gordon Johnsen, en av pionerene i norsk psykiatri, sa en gang at \"selvmord er en dødelig utgang på en livstruende sykdom\". Alle er enige om at man kan dø av hjerteinfarkt, nå må vi innse at man også kan dø av depresjon, sier Terje Torkelsen.

Et rop om hjelp
Marit og Terje Torkelsens sønn, Torstein, tok livet av seg den 29. august 1995. Han var 23 år gammel.
I ettertid har foreldrene forstått at han led av såkalt \"endogen depresjon\". Det er en type depresjon som bare kan forklares med kjemisk ubalanse i hjernen. Terapi er nytteløst, bare medisiner hjelper.
Med større åpenhet rundt selvmord kunne kanskje Torstein vært reddet. Samme dag som han tok sitt liv, ba han om hjelp på legevakten i Bergen og fortalte at han ville begå selvmord. De ga ham time hos psykiater tre timer senere og sendte ham alene ut på gaten.
- Hadde åpenheten og dermed kunnskapen og bevisstheten rundt selvmord vært større, ville det aldri ha skjedd, tror Terje Torkelsen.
- Det verste man kan gjøre når noen snakker om å ta sitt liv, er å la dem være alene, legger Marit Torkelsen til. Hun jobber selv som psykiatrisk sykepleier og vet hva hun snakker om.
For Marit og Terje Torkelsen og deres tre gjenværende barn har de siste tre og et halvt årene vært tøffe å komme gjennom. Hos Kjell Erik Moen forteller de om tragedien som rammet familien.

Carola
Carola Søgaard er også med i \"Halleluja!\" i kveld. Hun synger sanger fra sin nye CD med salmer av den svenske dikteren Lina Sandell. Blant annet synger hun salmen som Marit og Terje Torkelsen sang ved sønnens grav.
NRK1 søndag kl 19.00

Bilde
Carola Søgaard synger når Marit og Terje Torkelsen er gjester hos Kjell Erik Moen i Sofienberg kirke på Grünerløkka i Oslo.
(NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert religiøst program
Programleder: Kjell Erik Moen
Ved Bjørg Kittelsen og Kristin Norseth
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53