Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 7. februar 2013 kl 19.55 Schrödingers katt


Klut eller mopp, vann eller sprit, vi tester hvordan det er best å kvitte seg med skitten hjemme.

Bakteriene trives der de får næring og kan fjernes på ulike vis, men uansett hvilke rengjøringsmetoder man bruker, er håndvask, håndvask og atter håndvask det aller viktigste for å holde bakteriene i sjakk. Men håndvask viser seg å være et flertydig begrep. En grundig før- og etter-test gir overraskende resultater selv for de mest anbefalte vaskemetodene.

I vinter gjorde marinarkeologer fra NTNU et nytt forsøk på å løse den neste 70 år gamle gåten om Falstadskipet. Med ny undervannsteknologi leter de etter båten som ble senket med et ukjent antall lik om bord rett før frigjøringen i 1945. Med en selvgående ubåt fra Forsvarets Forskningsinstitutt kan de scanne større havomåder enn før. Vi følger med forskerne på letetoktet.

Vi følger den lille flokken med mennesker på Haukeland Universitetssykehus som står opp midt på natta for å lage radioaktivt stoff til de mest avanserte billeddiagnostiseringsmaskinene Helse-Norge rår over. Med pet-scan kan man oppdage en del typer kreft ved hjelp av radioaktivt sukker som sprøytes inn i kroppen. Sukker er nemlig uimotståelig næring for de ondartede cellene.

En regnskur i januar kan være fatal for beitedyr i Arktis fordi maten fryser inn i et tjukt i lag av is. Rein, rype og mus på Svalbard er avhengig av å skrape vekk løs, tørr snø for å finne mat. Klimaendringer med mildvær midt på vinteren gjør at hele økosystemet blir påvirket ved at dyr som er tilpasset det tørre arktiske vinterklimaet sulter i hjel.

Egenproduksjon
Programledere: Per Olav Alvestad og Eldrid Borgan
Prosjektleder: Kirsti Moe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900