Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. september 2000 kl 22.00 Generasjon.no: oppvekst og teknologi

Generasjon.no: oppvekst og teknologi (tt


NRK1 onsdag 27. september kl 22.00
Generasjon.no: oppvekst og teknologi (3:3)

Hackernes belønning og straff

Det skal handle om hackere i det siste programmet i serien om hvordan informasjonsteknologien påvirker barn og unges liv i dag. Vi blir med 15 år gamle Christoffer på hans første jobb som IT-konsulent for et reklamebyrå. Og vi møter 13-åringen Timmy som har fått PC-en beslaglagt av Økokrim.

I Vikingskipet på Hamar arrangeres hvert år verdens største dataparty. Den fire dager lange festen \"The Gathering\" samler nærmere 5000 datanerder under samme tak. Der møter Christoffer sine venner ansikt til ansikt for første gang. Hittil har de bare vært nettvenner. Nå skal gjengen forsøke å levere inn noe de har programmert til en av konkurransene på \"The Gathering\".

Imens sitter Timmy (13) hjemme på gutterommet og savner datamaskinen sin. Den har politiet beslaglagt.

Ung makt - voksen avmakt
På hver sin måte viser Christoffer og Timmy hvilken makt som ligger i hendene på ungdom i dag. Foreldrene blir stort sett redusert til statister, enten barna deres begår datasinnbrudd fra eget barneværelse eller de blir headhuntet av smarte sjefer som vet å satse på tenåringenes unike kompetanse. Christoffer havner i jobbintervju, og vi er flue på veggen. Timmys mor forteller hvordan hun opplevde å få to politifolk på døra en tidlig morgen. Datamaskinen splittet henne og sønnen, forteller hun. Hun håper at andre foreldre kan lære av hennes historie.

Om serien
Nordmenn elsker teknologi og kjøper mer teknologi enn de fleste andre folk i verden. Utviklingen går fort, og barn og unge suger den nye kunnskapen til seg fortere enn de fleste voksne. Det medfører store og raske endringer i oppvekstvilkårene, og det setter kommunikasjonen mellom generasjonene på nye prøver.

I dokumentarserien \"Generasjon.no: oppvekst og teknologi\" ser vi nærmere på hvordan de elektroniske mediene preger oppdragelsen, skolegangen og fritiden til den oppvoksende generasjon nordmenn. Vi er til stede hjemme, på skolen og i vennekretsen.

NRK1 onsdag kl 22.00

Dokumentarserie i tre deler fra NRK Kulturavdelingen
Prosjektleder: Hanne Hoel
Regi: Martin Gaarder
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
- Å være en hacker innebærer å gjøre noe positivt, sier Christoffer. Vi blir med ham på verdens største dataparty og på jobbintervju. (Foto: Martin Gaarder)