Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 18. desember 2009 kl 22.05 Film: JFK - saken fortsetter

Hvem drepte president Kennedy?


Oliver Stones spillefilm fra 1991 om Kennedydrapet har nok mistet mye av sin kontroversielle styrke, men den etterlater fremdeles tvil om hva og hvem som egentlig sto bak attentatet.

Det har værtskrevet over 600 bøker om århundrets politiske mord, og det er blitt laget atskillige tv-programmer og dokumentarfilmer. Spekulasjonene har slått ut i alle
retninger om hvem som faktisk sto bak drapet, og Oliver Stone kastet seg inn i diskusjonen med stor tyngde. Han sentrerer filmen rundt en tidligere statsadvokat i New Orleans og hans etterforskning.

Filmen i kveld benytter på en effektiv måte arkivmateriale fra de faktiske hendelsene sammen med nye opptak. Filmen har vunnet flere priser.

Handlingen
Det er Kevin Costner som spiller statsadvokat Jim Garrison i New Orleans, en kompromissløs etterforsker som synes
villig til å ofre karriere og eget liv for å finne sannheten om presidentmordet. Han mener å ha meget gode kort på hånden, men han blir motarbeidet av fordekte
krefter.

Garrison går den offisielle etterforskningsrapporten etter i sømmene og finner åpenbare svakheter ved den. Lee Harvey Oswald kunne umulig ha utført skytingen alene. Punkt for punkt påvises svakheter i den offisielle rapporten.

To skyttere
Blant annet utelukkes påstanden om at Kennedy og Texasguvernør John Connally ble truffet av samme geværkule. Garrison og hans medarbeidere påviser at skuddene i Dallas, 22. november 1963, må ha blitt avfyrt fra to forskjellige hold. Dette tilsynelatende faktum fikk også den offentlig oppnevnte Warrenkommisjonen til å tvile.

Den amerikanske opinionen har i årene etter presidentdrapet båret med seg forvirring og usikkerhet omkring skyldspørsmålet. Man kjente jo til den store motstand Kennedy vakte i nettopp i Texas. Reaksjonære krefter la ikke skjul på at de helst så denne liberaleren fjernet
fra Det hvite hus snarest. Drapene på Martin Luther King og Robert Kennedy syntes å forsterke teorien om en reaksjonær sammensvergelse.

Ny kommisjon
All tvilen rundt mordet førte i 1976 til at Kongressen nedsatte en ny undersøkelseskommisjon. Etter to års arbeid, med et budsjett på over 40 millioner kroner, landet man på samme sted som Warrenkommisjonen, nemlig at Oswald hadde vært alene om udåden.

Men igjen dukket tvilen opp fordi nye analyser mente å bevise at skuddene måtte ha kommet fra to forskjellige hold.

Voldsom oppsikt
Regissør Oliver Stone viser ingen beskjedenhet i
lanseringen av skyldspørsmålet. Filmen vakte naturligvis voldsom oppsikt ved premieren i 1991. Alle var enige om at den var drivende godt laget, med fremragende skuespillerprestasjoner og med overbevisningsglød. Men mange mente også at Stone red kjepphester uten å komme helt til mål.

På rollelisten finner vi en rekke andre kjente navn: Tommy Lee Jones, Joe Pesci, Sissy Spacek, Gary Oldman, Michael Rooker, Walter Matthau, Jack Lemmon, Donald Sutherland og Kevin Bacon. JFK er innspilt på location i Dallas, New Orleans og i Washington D.C.

Programmet er sendt tidligere

Amerikansk spillefilm fra 1991
Regi: Oliver Stone
Originaltittel: JFK
Produksjon: Alcor Films
Pressekontak: Anna-Marie Normann, 23 04 78 53
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900, info@nrk.no