Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. desember 2006 kl 22.30 Den nordiske mannen: Arbeid

Har kvinnene tatt over?

Peter Ruzika fra Norge mistet en tung lederstilling til en kvinne (Foto: Danmarks Radio)
Peter Ruzika fra Norge mistet en tung lederstilling til en kvinne (Foto: Danmarks Radio)
"Hvem er sjefen – mannen eller kvinnen?" spør den indiske antropologen Arun Sharma i dette programmet. Han undrer seg over det likestilte nordiske arbeidsmarkedet. Er den nordiske mannen blitt overkjørt av kvinnene, og har han fått noe til gjengjeld?

Peter fra Norge har mistet en tung lederstilling til en kvinne. Lovgivningen krever at det er minst 40 prosent kvinner i toppen i det norske arbeidsmarkedet.

Petri fra Finland har derimot valgt en utradisjonell karriere i et eldgammelt kvinneyrke – han er jordmor.

Thomas fra København har gått mindre drastisk til verks. Han har fått til en deltidsordning med jobben, slik at han har mer tid til sine barn. – For det er jo her og nå at vi har dem, og arbeid er det nok av.

Om serien
Antropologen Arun Sharma har reist fra India til de nordiske land for å ta en truet dyreart i nærmere øyesyn: den nordiske mannen. Hvordan klarer mannen seg i kjølvannet av de siste generasjoners endrede kjønnsrollemønster?

Hvert av de fem programmene har et tema som beskriver en sentral problemstilling for nordiske menn i dag. Titlene er "Kjærlighet", "Alene", "Arbeid", "Far" og "Vold". Arun Shama reiser rundt i alle avkroker av nordiske landskap og samfunnslag, og møter i hvert program tre menn, som har taklet tilværelsens utfordringer på helt forskjellig vis.

Fellesnordisk dokumentarserie (Nordvisjon)
Hovedprodusent: Danmarks Radio
Programleder: Arun Sharma
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no