Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. august 2009 kl 00.55 Skilt!: Å klare seg selv

Veien videre

Ikke før Therese flyttet fra huset der hun bodde med eksmannen, kom vendepunktet i prosessen. Her sammen med programleder Mikael Syrén. (Foto: Tomaz Blanck)
Ikke før Therese flyttet fra huset der hun bodde med eksmannen, kom vendepunktet i prosessen. Her sammen med programleder Mikael Syrén. (Foto: Tomaz Blanck)
I denne utgaven av "Skilt!" møter vi personer som forteller om hvordan de har klart å komme seg på egenhånd etter skilsmissen. Å få det godt igjen kan virke som et umulig prosjekt, men med tiden til hjelp sier de fleste at de har kommet ut av bruddet som en sterkere og mer selvstendig person.

Therese hadde alt hun ønsket seg, drømmemannen, en nydelig baby og et perfekt hjem. Hverdagen gikk sin gang, men da den lille familien endelig skulle på ferie sammen, forlot han henne for en annen kvinne.

Sorg og raseri
For Therese var den første tiden etter skilsmissen uutholdelig. Hun kunne ikke skjønne hvordan livet skulle gå videre. Redningen ble å starte på nytt og flytte til et nytt hus uten alle de gamle minnene.

Therese sørget og gråt i flere måneder før forandringen til en bedre hverdag kom. Malla derimot reagerte med umiddelbart raseri. Da eksmannen traff en mye yngre kvinne, reagerte hun lynraskt. Hun lagde bål av alle gamle kjærlighetsbrev og fotografier, og flyttet fra Finland til Sverige.

For sin egen skyld
En viktig erfaring flere forteller om er at det i prosessen er lurt å gjøre noe for sin egen skyld, noe man ikke har kunnet gjøre tidligere. Vi møter Magnus som benyttet bruddet med kjæresten til å ta sin første tatovering. Det var aldri populært hos kvinnene han hadde vært sammen med tidligere, men etter skilsmissen så han muligheten. Marielle fikk seg hunden hun alltid hadde drømt om, men som ikke var mulig da hun hadde allergisk samboer.

Om serien
Den svenske dokumentarserien "Skilt!" skildrer de ulike fasene etter en skilsmisse. Serien er bygd opp rundt samtaler med mennesker som har kommet seg på beina igjen etter et samlivsbrudd, og som med selvinnsikt og perspektiv kan dele sine erfaringer med andre.

Serien er ledet av Mikael Syrén og består av seks episoder. Hver episode tar for seg ulike temaer, som utroskap, døde følelser, forholdet til barna, å lære å stå på egne bein, å forelske seg igjen, og livet i den nye storfamilien.

I tillegg til mennesker som har gått gjennom samlivsbrudd, medvirker eksperter som opplever skilsmisser fra ulike ståsted - terapeuter, eiendomsmeglere, en spådame, en kommunikolog, psykologer og psykiatere.

Sendt tidligere.

Svensk dokumentarserie i 6 deler (2007)
Originaltittel: Skild!
Programleder: Mikael Syrén
Produsent: Patrick Bratt, SVT Dokumentär
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, 23 04 40 79 / 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900