Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. oktober 2007 kl 19.45 Profil: Anders Ekborg - skuespiller og sanger

Sjenert gutt ble begavet skuespiller

Anders Ekborg – skuespiller og sanger: Ifølge SVT er Anders Ekborg elsket for sin evne til å formidle følelser som lidenskap, desperasjon og sorg (Foto: Anna-Lena Ahlström)
Anders Ekborg – skuespiller og sanger: Ifølge SVT er Anders Ekborg elsket for sin evne til å formidle følelser som lidenskap, desperasjon og sorg (Foto: Anna-Lena Ahlström)
Som liten gutt var Anders Ekborg, født i 1960, ikke interessert i sang og skuespill. Han er sønn av en av Sveriges virkelig store aktører og revyskuespillere, Lars Ekborg, og i oppveksten så han hvor slitsomt artistyrket kunne være. Dessuten var lille Anders på den tiden ekstremt sjenert.

Men lengselen etter å opptre – og å formidle noe – tok etter hvert overhånd, og Anders Ekborg kom inn på Teaterskolen i Göteborg, 24 år gammel. På teaterskolen oppdaget han også sangen. Under studietiden fikk Anders sin scenedebut i "Zorba" på Östgötateatern i Norrköping. Han ble i Göteborg en tid etter studiene dels for å spille i "West Side Story" på Stadsteatern, og i Backateaterns oppsetning av "En Midtsommernattsdrøm", en kritikerrost forestilling som ble spilt inn for SVT med Anders i rollen som Puck.

Muligheter i Stockholm
I 1990 kom Anders Ekborg til Dramaten i Stockholm, der han blant annet arbeidet med Ingmar Bergman. Anders medvirket også i flere radio- og tv-produksjoner. Filmdebuten skjedde med Björn Skifs’ "Drömkåken" som ble fulgt av Pelle Berglunds "Polis, Polis Potatismos".

På 90-tallet fikk Anders Ekborg, blant flere tusen søkere, rollen som Karl Oskar i Björn Ulveus og Benny Anderssons musikal "Kristina Från Duvemåla". Premieren fant sted på Malmö Musikteater 7. oktober 1995. Musikalen ble spilt på operaen i Göteborg en periode før den ble satt opp på Cirkus i Stockholm fra februar 1998 til juni 1999.

Andre store roller har vært Che i "Evita", rollen som Freddie Trumper i den svenske oppsetningen av "Chess" og Judas i "Jesus Christ Superstar".

Turné med Kyrkjebø
Sommeren 2007 har vært en nordisk periode for Anders Ekborg. Han har hatt konsertturné med vår egen Sissel Kyrkjebø, han har spilt inn en finsk tv-film, samt vært gjestesolist på slottskonserter i Ledreborg utenfor København sammen med det danske radioorkestret.

Svensk dokumentar
Produsert av Music & Artist Service Görel Hanser AB
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no