Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. august 2009 kl 22.30 Ebba Haslund i krig og kjærlighet

"Jeg tåler ikke urett!"

Ebba Haslund ble født i 1917. Krigen og den store kjærligheten traff henne samtidig, og la grunnen for et langt liv som samfunnsengasjert menneske. I 2006 fikk hun Ossietzky-prisen for sitt arbeid for ytringsfriheten.

Ebba Haslund var også en av støttespillerne til Fredrik Fasting Torgersen.

Forfatter og samfunnsdebattant
Ebba Haslund skrev en lang rekke skjønnlitterære bøker, og hun ledet forfatterne gjennom turbulente år på 70-tallet, for å bedre deres økonomiske vilkår. Senere var hun mest kjent som engasjert og modig samfunnsdebattant gjennom aviser og fjernsynsprogram. Midtveis i livet ble hun kristen. – For meg er det kristne budskap kjærlighet til medmenneskene, sier hun.

I en alder av 89 år stod hun fortsatt på barrikadene i tidens store saker som Irak-krigen. Hun forsvarte homofiles rett til å leve ut sin kjærlighet også innenfor kirken. Hun var en av støttespillerne til Fredrik Fasting Torgersen i hans kamp for å få gjenopptatt saken der han ble dømt for drap. – Torgersen-saken gjelder mye mer enn Torgersen og hans kamp for å få gjenopptatt saken sin, sa hun. - Nå står det om troverdigheten til vårt rettssystem!

Det går noen lange linjer i Ebba Haslunds forfatterskap og samfunnsinteresse: engasjement for større rettferdighet for enkeltmennesket, og grupper som er holdt nede eller satt utenfor. Og en grunnleggende tro på kjærligheten.

Programmet er sendt tidligere.

Ebba Haslund døde i juli 2009.Arkivbasert program fra Perspektiv-redaksjonen, NRK Faktaavdelingen
Programansvarlig: Ellen Aanesen, tlf: 99 56 47 84
Prosjektleder: Harald Reitan, tlf: 41 47 60 60
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no