Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 26. desember 2008 kl 12.45 Så som i himmelen

Musikk åpner alle hjerter

Koret i den lille bygda i Norrland trenger en vitamininnsprøyting (Foto: GF Studios AB/Sonet AB)
Koret i den lille bygda i Norrland trenger en vitamininnsprøyting (Foto: GF Studios AB/Sonet AB)
Orkesterdirigenten Daniels arbeidsplass er hele verdens viktigste konsertscener. En dag avbryter han karrieren. Han drar hjem til Norrland hvor han ble mobbet som barn og måtte flytte fra med moren som sjuåring. Nå er han verdensberømt med nytt navn, og bygdas kor knytter ham til seg.

Daniel har vært berømt siden tenårene. Som 19-åring dirigerte han i Praha, og hans manager visste hva han gjorde om åtte år: dirigerer i Philadelphia i USA. Han var fullbooket i mange år framover.

Daniel er på topp i sin karriere, men hjertet hans sliter både emosjonelt og bokstavelig talt. Etter et kollaps og hjerteinfarkt på scenen i Milano, tar han et valg og forlater yrket og verdensberømmelsen.

Han drar til det mest øde og stille landskapet han kan tenke seg, nemlig hjem til sin barndoms bygd langt nord i Sverige. Han flyttet fra bygda med sin mor da han var sju år gammel på grunn av at han ble mobbet og mishandlet av jevnaldrende gutter. Da han var fjorten ga hans manager ham et nytt og mer internasjonalt navn: Daniel Daréus. Dermed er det ingen som kjenner ham når han ankommer den lille bygda i Norrland.

Daniel blir bedt om å komme for å høre på det lokale koret som øver i samfunnshuset hver torsdag. Han har vanskelig for å si nei, for det eneste de ønsker er jo bare at han skal stikke innom en gang, og kanskje gi dem noen gode råd.

Etter dette blir ingenting som før i den lille byen. Koret utvikler seg og vokser. Han får både venner og fiender. Og ikke minst, han møter kjærligheten.

Om filmen
Det svenske dramaet om dirigenten som trekker seg tilbake, og tar over det lokale koret i sin barndoms by, ble sett av 1,3 millioner i Sverige, og ble også nominert til Oscar i kategorien "Beste utenlandske film" i 2005.

"Så som i himmelen" er en varm og menneskelig historie, med innslag av både humor, kjærlighet og rystende skjebner.

Filmen er sendt tidligere.

Svensk drama (2004)
Originaltittel: "Så som i himmelen"
Med Michael Nyquist (Daniel), Frida Hallgren (Lena), Helen Sjöholm (Gabriella), Lennart Jähkel (Arne), Ingela Olsson (Inger) Niklas Falk (Stig) og Ylva Lööf (Siv)
Regi: Kay Pollak
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no