Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 6. mai 2004 kl 19.30 Schrödingers katt

Ikke bare hvit marmor

Gry Molvær prøver å finne hvilke farger antikkens statuer egentlig hadde. (Foto: Cathrine Dillner Hagen / Erik Bull (manipulert)
Gry Molvær prøver å finne hvilke farger antikkens statuer egentlig hadde. (Foto: Cathrine Dillner Hagen / Erik Bull (manipulert)
Antikkens statuer har blitt beundret i mange hundre år og inspirert arkitekter og skulptører helt opp til vår tid. I kveld får du se virkelighetens antikke statuer. De var nemlig ikke hvite og enkle, men tvert imot ganske glorete!

Ved hjelp av avanserte metoder har man kunnet finne rester av maling på de antikke statuene, og undersøkelsene viser at de fleste var ganske glorete i fargene. Man har funnet en løvestatue som var utstyrt med blå manke, og mikroskop og spesielle lamper avslører også andre overraskende fargevalg.

Bjugnsaken
Det er 12 år siden 60 barn ble undersøkt ved sykehuset i Trondheim mistenkt for seksuelle overgrep i forbindelse med den såkalte Bjugn-saken. Legene mente at halvparten av disse barna hadde funn som tydet på at de var utsatt for seksuelle overgrep. Rettsmedisinsk sakkyndige reduserte antallet til 23.

I ettertid har man funnet ut at man rett og slett ikke visste hvordan et "normalt" underliv til en unge så ut. I kveldens "Schrödingers katt" møter vi en lege som har undersøkt 306 barn i alderen 3 til 7 år – nettopp for å finne "normalen". Undersøkelsen viser at mange av de som man hevdet hadde vært utsatt for seksuelle overgrep under Bjugn-saken, egentlig hadde normale variasjoner i underlivet.

Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet ledes av Gry Molvær. Redaksjonen har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap. Katta er i år nominert til Gullruten i klassen Beste Faktaprogram.

Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760