Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 28. juli 2006 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Åsligrenda

Kari Nøssvold står for et under i Åsligrenda. Med kjæreste og barn på vei vil folketallet i den avfolkingstruede grenda vokse med femti prosent (Foto: Tor Sivertstøl, NRK)
Kari Nøssvold står for et under i Åsligrenda. Med kjæreste og barn på vei vil folketallet i den avfolkingstruede grenda vokse med femti prosent (Foto: Tor Sivertstøl, NRK)
Sør for åsen, høyt over dalføret som strekker seg vestover fra Dokka, ligger en bortgjemt, liten grend. En tid var de åtte-ti gårdene i Åsligrenda hjemsted for mer enn hundre mennesker. Nå er det bare fire igjen, to i ett hus, to i et annet. På Nøssvold bor to damer, moren Margit og datteren Kari.

Etter at mannen på gården døde for seks år siden, bestemte datteren seg for å ta over driften. Kari orket ikke tanken på å sende fra seg alle dyrene, og se på at åker og eng vokste igjen slik det har skjedd i andre tun. Det fikk ikke hjelpe at tankbilen nektet å kjøre den kronglete veien til gården for å hente melken, at hun selv måtte yste og kinne for at melken skulle komme til nytte, og at smøret skulle brukes til dyrefôr – enda hun hadde nytt og moderne produksjonsutstyr. Men pultosten blir i det minste menneskeføde. Den bruker damene i sitt eget kosthold.

Velholdt gård
Husene på gården bærer ikke preg av å ligge mellom tun som er overlatt til seg selv. Bygningene er velholdte, hagen er full av blomster, og stuen vitner om at det bor en kunstner der. Vegger og bord er dekket med håndarbeid som Kari har formet, blomsterdekorerte boller og fat, nisser og troll, oppsatser og kranser av tørkede blomster, ja, et par kranser har hun til og med bundet av lin fra egen åker.

Kjæreste fra Oslo
Men aller mest blomstrer Kari selv. Hun har fått seg kjæreste, en kjekk mann fra Oslo, og snart kommer han for å bli bonde i Åsligrenda. Samtidig er odelsgutten på vei. Store ting skjer. Denne høsten vil folketallet i den avfolkingstruede grenda vokse med femti prosent.
- Vi er ved et tidsskifte, jubler gamlemor Margit. Hun hadde aldri trodd at hun skulle få oppleve et slikt under.

Om serien
Dette er den fjerde serien om folk som har valgt å leve livet på høyst uvanlige steder: en fjellhylle, et skjær i havet, en villmarksgrend eller en veiløs strand. I seks programmer blir vi med Oddgeir Bruaset til nye steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", men der de det like fullt bor folk, og der de trives og har det godt.

Programmet er sendt tidligere.


Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78