Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. juni 2004 kl 22.00 Dok1: Fotballfeber: Lykkejegere

Fotball-agenter og pengemenn

Siste del av serien om internasjonal fotball tar for seg det uregulerte området som heter kjøp og salg av spillere. Som i krig og kjærlighet finnes heller ingen lover for spilleroverganger i fotball.

Enhver fotballspiller på proffnivå er drevet av drømmen om å tegne den beste kontrakten med den største klubben. Og alle fotballagenter drømmer om å sikre seg akkurat det talentet som får millionene til å klinge i kassa.

Kjøp og salg av fotballspillere er et spill der alle lover og regler kan brytes. Slik hever fotballen seg tilsynelatende et stykke over loven.

Fotballens slavehandel
Under VM for U17 i Finland i fjor hoppet nesten hele Sierra Leones lag av og søkte om asyl. Det var et første skritt i retning av å skaffe seg en framtid som fotballspillere i Europa. Fortsatt lever noen av dem under jorda, mens de klynger seg til håpet om å få en plass i europeisk fotball.

Mange har havnet i hendene på skruppelløse agenter og talentspeidere. I dokumentaren spores de avhoppede spillerne fra Sierra Leone tilbake til lag i andre- og tredjedivisjonene rundt om i Europa. Det er en skitten historie som nøstes opp, der trådene leder inn i en verden av bedrag, vold og nederlag.

I hele fotballmiljøet finnes bare en håndfull idealistiske menn som stiller opp for disse guttene. Vi møter dem i programmet. De er alle som en motstandere av det rådende overgangssystemet innen fotballen. Og de har mye å fortelle om hva de har sett.

Tilfellet Wayne Rooney
Fotballvidunderet Wayne Rooney havnet i en disputt etter at han tegnet kontrakt med Everton. Rooneys agent het Peter McIntosh. Han hadde Rooney i stallen allerede da supertalentet var 14 år, og han anklager nå den engelske agent-sammenslutningen Pro Active Sports for å ha stjålet denne spilleren fra ham.

I dag verserer denne krangelen mellom engelske agenter for retten. Det er advokatmat som noe, en sak spekket med ingredienser du ellers bare finner i en billig røverroman.

Pro Acticve scorer for tiden stort på sin virksomhet, iblant over grensen til det anstendige. I en rekke transaksjoner innen fotballverdenen har det vist seg at ProActive sitter på mer enn en side av bordet.

Om serien
Serien er et grundig stykke grave-journalistikk og tar oss med på innsiden av klubber som Manchester United, Liverpool FC, FC Porto, AC Milano og Wimbledon FC (del 1, mandag 24/5)).

Det andre programmet i serien byr på et nærgående portrett av den internasjonale fotballens gudfar, FIFA-president Sepp Blatter. (del 2, lørdag 29/5)

Det er ikke bare pengeforbruket innen fotballen som har eksplodert på en måte ingen klubb egentlig kan leve med. Misbruk av medisin og dop skjer i et omfang som er foruroligende (del 3, mandag 31/5).

På kostnadssiden har fotballen gjennomgått en eksplosiv utvikling, spesielt i løpet av de siste ti årene. Vi møter noen av maktens menn innen fotballen, pengefolk og politikere som bestemmer fotballens framtid (del 4, mandag 7/6).

Svensk utvekslingsprogram for Nordvisjonen
Originaltittel: Football Babylon, kveldens episode "Dream Catchers"
Produksjon: SVT (2003)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57