Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 29. juni 2009 kl 23.15 Dokusommer: Ja, de elsker

Norge i USA

Slik ser det ut når norsk-amerikanere feirer 17. mai – i USA. (Foto: Feber Film)
Slik ser det ut når norsk-amerikanere feirer 17. mai – i USA. (Foto: Feber Film)
De siste årene har det vokst frem en helt spesiell norsk kultur, langt utenfor Norge. Den består av norsk-amerikanere i USA som opplever at deres røtter betyr mye for deres identitet.

- Selv om jeg tror at unge norsk-amerikanerne prøver å ha et realistisk syn på Norge, mistenker jeg dem for å være betatt av den gamle kulturarven. Som for øvrig blir fremhevet av nordmenn selv - for eksempel under OL på Lillehammer der skiløpere spilte på fele i nedoverbakke, sier en av dem vi møter i kveldens dokumentar.

Dette er unge mennesker som har byttet ut cheerleading med en ekstrem form for norsk folkedans, og hvor de kuleste jentene og guttene stiller på audition for å få lov til å trekke i bunad. De spiser også burgere på verdens norskeste McDonalds, der måltidet inntas blant rosemaling og treskjæring.

I kveld møter vi smånervøse Sam som skal opp i avsluttende eksamen i norsk muntlig på universitetet. Vi møter også tenåringen Jessica som skal ha en spesiell og siste opptreden i folkedansgruppa. Det skjer i den største 17. mai-feiringen i hele USA – med et barnetog bestående av 30 000 lidenskapelige norskies-lovers.

Dokumentaren er blitt sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2005)
Produsert av: Feber Film
TV-seere bes kontakte info@nrk.no, tlf. 815 65 900