Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. september 2000 kl 22.00 Dok22: Gulljakten

Dok22: Gulljakten (t)

NRK1 mandag 4. september kl 22.00
Dok 22: Gulljakten (3:3)

Fremtidens utøvere

Hvordan vil OL se ut i fremtiden, og fremfor alt, hvordan vil utøverne se ut i fremtiden? Tredje del av \"Gulljakten\" tar for seg dopingproblemet i går, i dag og i morgen.

Gamle olympiske idealer som \"å vinne er ikke det viktigste, men å delta\" må vike for de mektige kommersielle kreftene. Når IOC president Juan Antonio Samaranch åpner de første olympiske leker i dette millenniet, har han god grunn til å være bekymret. Han har gjort OL til en kommersiell suksess, men suksessen er truet.

Sponsorene har gjort OL til en rik og mektig organisasjon, men menneskene i organisasjonen blir dratt mellom idealisme og den kyniske kommersialisering. Mens lederne prøver å overbevise offentligheten at de ønsker å stoppe doping, hevder kritikerne deres at det bare er spill for galleriet. I tredje del av \"Gulljakten\" prøver produsenten å gi et bilde på nettopp disse problemstillingene.

Genetisk doping
Programmet tar også for seg det nyeste innen anabole steroider, genetisk doping som kan få musklene til å gro uten fysisk trening. Genetisk doping kan ikke påvises i dopingtester. Men å innføre et ukjent gen i den menneskelige kroppen betyr å ta store risker, for ingen vet hvilke følger det kan få for misbrukeren. Bare forskere kan spekulere i dette.

Etter Berlinmurens fall ble det kjent at doping i idrettsmiljøet hadde foregått i stor stil i Øst-Tyskland. Nå er det også oppdaget at de kroppslige ødeleggelsene som dopingen forårsaket, sannsynligvis er blitt videreført til neste generasjon. Flere barn av dopingmistenkte utøvere blir nemlig født med store misdannelser.

EBU-produksjon
\"Gulljakten\" er en EBU-produksjon i tre deler. Serien tok to og et halvt år å lage, og ble filmet 43 steder i 18 forskjellige land.

NRK1 mandag kl 22.00

En EBU-samproduksjon mellom ZDF, NRK, RTE, SVT, VRT, DR og YLE.
Norsk kommentar: Tor Aune
Prosjektleder NRK: Alf R. Jacobsen, tlf 23 04 90 92.
Produsent: Folke Rydén
Pressekontakt: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18 (sabine.hammari@nrk.no)