Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. februar 2002 kl 22.00 Dok22: Dok22: Flight 93 - USAs nye helter

11. september og heltene på flight 93

Ikke uten sverdslag – (f.v.) Richard Guadagno, Linda Gronlund, Jason Dahl, Mark Bingham og Todd
Ikke uten sverdslag – (f.v.) Richard Guadagno, Linda Gronlund, Jason Dahl, Mark Bingham og Todd "Let´s roll" SUNSET Presse/M6/CNC
De siste minuttene av sine liv brukte de til å nedkjempe terroristene om bord i flyet. Slik reddet de livet til utallige andre mennesker.

Det er allerede et stykke ut på morgenen den 11. september. Den røslige rugby-spilleren Mark Bingham får i siste øyeblikk tak i en billett med United Airlines flight 93 New York – San Francisco. Hva han ikke vet er at det sivile passasjerflyet han går om bord i, allerede er en tikkende bombe. Fire selvmordsflygere har også lykkes i å få plass om bord: Ahmed Al Nami, Saeed Al Ghamdi, Ahmed Al Haznawi og Ziad Jarrah er alle unge menn i 20-årene, og tre av dem er av saudiarabisk nasjonalitet.

Av de 38 passasjerene og besetningsmedlemmene om bord i en Boeing 757 på flyplassen i New York vet ennå bare disse fire at noe forferdelig snart skal skje. Noen timer senere vet en hel verden det.

Diabolsk plan
Den franske dokumentaren ”Flight 93 – USAs nye helter” gjør oss kjent med noen av passasjerene som tok opp kampen mot terroristene inne i flyet. Atleten Mark Bingham og en håndfull andre passasjerer oppdager at de fire kaprerne er utstyrt med kniver, og en liten boks som angivelig skal inneholde en bombe. Gjennom telefonsamtaler med familie og andre i kaprerdramaets første fase, får de informasjon om at to passasjerfly har vært involvert i en terroraksjon mot Twin Towers i New York. Gjennom intervjuer med pårørende, venner og kolleger gir dokumentaren et bilde av heltene om bord på flight 93 og hvordan de etterlatte opplevde det som skjedde.
Mens flyet ennå er i lufta, treffes Pentagon i Washington av nok et kapret passasjerfly. For noen av passasjerene begynner det å demre at de er ufrivillig vitner til at en diabolsk, apokalyptisk plan blir satt i verk. Det er senere blitt kjent at flight 93 skulle siktes inn mot Det hvite hus eller Capitol.

OK – sett i gang!
Fordi Mark Bingham, Linda Gronlund, Todd “Let´s roll” Beamer, Richard Guadagno, Jason Dahl og noen til ikke vil gi seg uten sverdslag, krasjer flight 93 på et jorde i Pennsylvania, nær Pittsburgh. Det er ingen overlevende. Men takket være opptak fra flykabinen og fra diverse mobiltelefoner og flytelefoner som var i bruk mens kampen raste om bord i flyet, dokumenterer ”Flight 93 – USAs nye helter” et mot og en handlingsevne man ikke skulle tro var mulig å utvise i en så presset situasjon. Todd Beamer vil for alltid bli husket for sin oppfordring til kamp mot terroristene: OK – let´s roll! OK – sett i gang!

Innkjøpt fransk dokumentar
Original tittel: Flight 93 – Americas´ New Heroes
Regi: Thomas Johnson
Manus: Christophe Weber og Thomas Johnson
Produsent: Arnaud Hamelin
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Ikke uten sverdslag – (f.v.) Richard Guadagno, Linda Gronlund, Jason Dahl, Mark Bingham og Todd ”Let´s roll” Beamer er USAs nye helter. Nederst resten av passasjerene og besetningsmedlemmene på flight 93 New York – San Franscisco 11. september.
(Billedmontasje: SUNSET Presse/M6/CNC)