Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 18. november 2005 kl 21.30 Jazz!

Fra bebop til cool til…

Thelonius Monk, John Lewis og Dave Brubeck fører jazzen videre – mens Miles Davis som var Charlie Parkers samarbeidspartner har enda mer langtskuende planer.

Ved overgangen mellom 40- og 50-tallet tilfører Thelonius Monk jazzen sin eksentriske personlighet og skaper en stil som er helt hans egen. En annen pianist tar lederskapet i vibrafonisten Milt Jacksons gruppe, og slik oppstår The Modern Jazz Quartet som markerer seg med "kammerjazz".

Cool jazz
Færre og færre hører på bebop, og i California lanserer jazzmusikere en mykere sound kalt cool jazz. I New York mikser pianisten Dave Brubeck jazz og klassisk musikk og kommer med den første millionselgende jazz-lp’en, "Time Out".

Charlie Parker dør av heroinmisbruk i 1935, bare 34 år gammel. Samtidig beveger hans tidligere medspiller Miles Davis seg hinsides cool jazz som han var en inspirator for. Han står klar til å lede jazzen i ytterligere en ny retning.

Mer om serien
Jazzen ble til på tusen steder, men det var i New Orleans den ble født tidlig på 1800-tallet, fordi dette var den mest musikalske og den mest kosmopolitiske av alle amerikanske byer. Filmregissøren Ken Burns’ dokumentarserie "Jazz!" tar oss med inn i jazzens verden – gjennom 12 deler – like fra røttene og helt inn i vårt årtusen.

Amerikansk dokumentarserie i tolv deler (2003)
Originaltittel: Jazz: A Series by Ken Burns
Produsert av: CS Associates
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Les mer: www.pbs.org/jazz/