Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. juli 2004 kl 22.05 Dok1: Månens mørke side

Operasjon Månen

Apollo med kurs for månen – eller kanskje ikke? (Foto: NASA)
Apollo med kurs for månen – eller kanskje ikke? (Foto: NASA)
Året etter at Stanley Kubrick ("2001: En romodyssé") døde, begynte regissøren William Karel å leke med tanken på å lage en film om Kubrick. Men resultatet ble noe helt annet. Kveldens dokumentar er en tankevekker og en besnærende løgn.

Hva om president Nixon hadde bestilt en forhåndsprodusert film av en "månelanding" til bruk for fjernsynets nyhetssendinger dersom noe skulle gå galt med Apollo? Dette er utgangspunktet for dokumentaren

NASA og Hollywood
William Karel snakket med Kubricks enke og ble slått av hvor nært samarbeidet mellom Kubrick og den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA hadde vært i forbindelse med produksjonen av filmen "2001: En romodyssé".

Karel innså hvordan en hel rekke Hollywood-regissører, også Kubrick, i sin tid bidro til å gjøre det amerikanske romfartsprogrammet populært hos allmennheten. I deres filmer går en rekke ting igjen, som designen på NASA-astronautenes drakt, Apollo-raketten, månekapselen, utskytningsrampen på Cape Canaveral osv.

Intrigant
William Karels "På baksiden av månen" er med andre ord en intrikat dokumentar, der formålet er å så tvil om det vi ser i fjernsynets nyhetssendinger er sant. Utgangspunktet er altså månelandingen i 1971, en av de viktigste hendelsene i det 20. århundre. Hva om – noe som faktisk enkelte hevder – direktesendingene fra Månen var forhåndslaget i et filmstudio?

Besnærende løgn
I sin dokumentar navigerer Williams Karel nennsomt mellom løgn og sannhet. Bl.a. er austronauten Neil Armstrong – det første mennesket til å sette fot på Månen – med og motgår påstandene som blir framsatt i dokumentaren. "På baksiden av månen" har også med folk som fullt og fast hevder at månelandingene aldri har funnet sted.

William Karel sier selv at han ikke har ønsket å lage en dokumentar i ordets egentlige forstand, men heller en tankevekker.

Stadig forvirret?

Alt blir oppklart i programmet.

Fransk dokumentar (2002)
Originaltittel: Dark Side of The Moon
Regi: Karel William
Produksjon: Point du Jour
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57