Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. juni 2007 kl 21.50 Fakta på lørdag: Ti år med Tony Blair: Ti år med Tony Blair

Blair – ti års standhaftighet

Tony Blair får sitt pass påskrevet etter 10 år i Downing Street 10. (Foto: REUTERS/Toby Melville/CORBIS)
Tony Blair får sitt pass påskrevet etter 10 år i Downing Street 10. (Foto: REUTERS/Toby Melville/CORBIS)
Det siste tiåret i britisk politikk har vært preget av en standhaftig, kontroversiell og likevel populær politiker. Tony Blairs opphold i Downing Street nr. 10 nærmer seg slutten, og innsatsen som statsminister blir nå vurdert. I kveld kommer siste del av denne dokumentaren.

Blant andre får vi høre meningene til USAs utenriksminister Condoleezza Rice og tidligere utenriksminister Jack Straw.

Rett fra levra
I store konflikter, har ikke Blair vært en mann som pakker sine ord inn i bomull. Som sist vår da Iran tok til fange britiske marinesoldater som angivelig skulle ha seilt i iransk farvann. Etter en intens diplomatisk dragkamp med iranske myndigheter, sa en særs skarptalende Blair: "Irans regime støtter, finansierer, bevæpner og går god for terrorisme i Irak."

Dokumentaren dekker en kontroversiell statsministerperiode og går nært inn på det uvanlige mennesket som har fylt denne rollen – Tony Blair. Hans mange strider, de mange episodene med politisk rivalisering og hans moralske dilemmaer. De to sendingene dekker det meste.

Det politiske arvegods
I tillegg til analysene av Blairs ti år i statsministerstolen, vil vi også få en gjennomgang av det politiske arvegodset han gir videre til sin etterfølger, Gordon Brown.

Blairs relasjoner til to så forskjellige amerikanske presidenter som Bill Clinton og George W. Bush forteller mye. Blant annet sendte Blair britiske tropper til Kosovo – "Fordi det er det eneste rette," som han sa – og han overbeviste president Clinton om det samme.
Og på tross av historisk massive gatedemonstrasjoner i Storbritannia støttet Blair likevel president Bush’ Irak-invasjon. Han har også fortsatt å forsvare denne kostnadskrevende involveringen.

Rette ord til rett tid
Den internasjonale statsmannen Blair er klart mer populær enn statsministeren på hjemmebane. Etter bare tre måneder i statsministerstolen, var likevel Blair straks på bølgelengde med folket da prinsesse Diana omkom. Blairs "The people’s princess"-tale kom til rett tid i en helsvart stund for det britiske folk.

Dokumentaren krediterer også Blair for hans geopolitiske forståelse av 11. september, et angrep som kom bare tre måneder etter at han var gått inn i sin andre regjeringsperiode. Likevel kritiseres Blair for at Storbritannia pådro seg de katastrofale bombingene av transportsystemene i det sentrale London i juli 2005. Der er mange av hans landsmenn som oppfatter bombingene som en gjengjeldelse for Storbritannias deltakelse i Irak-krigen.


Første del ble sendt søndag 23.juni.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: The Blair Decade
Produsert av: RDF International
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no