Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. april 2012 kl 19.45 Kongelige juveler

Russisk rulett med smykker


Vi skal til Russland på begynnelsen av 1900-tallet. Intrigene i tsarfamilien er mange, og en unik smykkesamling er i sentrum av begivenhetene.

Den velstående grandhertuginnen Maria Pavlovna tar offentlig avstand fra sin nevø, Tsar Nicholas 2, over hans mangelfulle styring av landet. Nevøen svarer med å sende sin tante til eksil i Kaukasus. Hennes storslåtte smykkesamling blir liggende på palasset i St. Petersburg.

Fordeling av arven
De grandiose smykkene får ikke ligge lenge i fred. Under den russiske revolusjonen i 1917 sniker hertuginnens sønn seg inn i palasset og smugler ut smykker i stor skala fra Russland.

Grandhertuginnens vakre diamantbesatte diadem, den såkalte Vladimir-tiaraen, er oppkalt etter storhertug Vladimir og bæres i dag av den britiske dronningen, Elizabeth 2.

Om serien
I denne danske dokumentaren får vi høre historien om noen av Europas mest ettertraktede kongelige smykker. Vi følger smykkene fra de ble båret av den første stolte eieren til dagens kongehus. Noen av disse kongelige juvelene er nå havnet i de skandinaviske og britiske kongehusene.

Dansk dokumentar i to deler.(2:2)
Produsert av DR TV (2010).
Norsk kommentar ved Mari Lunnan.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53, tel: 23 04 93 75.
TV-seere kan henvende seg til: Publikumsservice, tlf: 815 65 900.