Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. november 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Avspenning 1969-1975

Den kalde krigen: Avspenning 1969-1975 (

NRK1 torsdag 18. november kl 20.35
Den kalde krigen: (16:24) Avspenning 1969-1975

Mot internasjonalt tøvær

På slutten av 60-tallet kunne man merke en ny tone i dialogen mellom Sovjet og USA. Statsledere som Richard Nixon, Leonid Bresnjev og Willy Brandt søkte praktiske løsninger på de ideologiske problemene og lyktes etter hvert å dempe den gjensidige politiske skepsis.

Mellom Kina og Sovjetunionen var det oppstått dramatiske spenninger i løpet av 60-årene. Kina insisterte på selv å utvikle kjernefysiske våpen, og det var stadig strid mellom Moskva og Peking om hvem som skulle lede an i utviklingen av verdenskommunismen.
Da det kom til trefninger på grensen mellom Sovjet og Kina i 1969, rettet Mao blikket mot USA. President Nixon og utenriksminister Kissinger nølte derfor ikke lenge før de innledet en sjarmoffensiv mot Kina. Dette resulterte i Nixons historiske besøk i Peking i 1972.
Et av Nixons politiske mål var å få slutt på den fatale Vietnamkrigen. I Kreml satt Bresnjev, en hardbarket kommunist, men en mann som også hadde avspenning som politisk mål. Dessuten - i den tyske hovedstaden hadde man fått en leder som mer enn noen annen så nødvendigheten av å rekke ut en hånd østover i Europa. Willy Brandt lyktes i å lage avtaler med flere land i Øst- Europa som noen år senere dannet grunnlag for nedbygging av Jernteppet.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv-suksessen \"En verden i krig\". Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Anne-Marie Astad tlf. 23 04 98 41