Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 9. mars 2009 kl 23.05 Forestillinger

En mors farvel

Svenske Pernilla August spiller rollen som Eva. (Foto: Per Arnesen, DR)
Svenske Pernilla August spiller rollen som Eva. (Foto: Per Arnesen, DR)
Den svenske stjernen Pernilla August spiller rollen som Eva, hovedpersonen i fjerde episode av "Forestillinger". Eva er døende og vil nå gjøre et siste forsøk på å spille rollen som mor for Katrin, som hun forlot for ti år siden.

For et års tid siden fikk Eva vite at hun har kreft, og nå har legene gitt opp videre behandling. Det er en viten hun ikke har delt med andre enn kjæresten sin, Bertil.

Eva forlot ektemannen Marko og datteren Katrin for ti år siden for å vie seg til en internasjonal karriere som skuespiller. Nå er hun kommet tilbake for å spille hovedrollen i Markos oppsetning, noe som samtidig gir henne muligheten til å være sammen med Katrin.

Eva har savnet datteren i årene som har gått, men opplever nå at hun stenger henne ute som bare et dypt såret ungt menneske kan gjøre. Marko vil ikke involvere seg i hennes forsøk på å få kontakt med datteren, og det får en gammel konflikt til å blusse opp igjen mellom de tidligere ektefellene.

Da denne episoden gikk på dansk tv, skrev anmelderen Hans Fl. Kragh i Ekstra Bladet: "...de spiller alle sammen vidunderlig og intenst, milevidt over det som ellers lages her hjemme. Så dette stykke enestående tv-kunst skal støttes og berømmes."

Om serien
Teaterprøvene på en Shakespeare-forestilling danner rammen for denne danske dramaserien, som skildrer den samme historien sett fra seks mennesker ståsted. Per Flys serie ble genierklært av anmelderne i dansk presse, og blant annet omtalt som "det beste siden Matador".

Handlingen er sentrert rundt den karismatiske teaterinstruktøren Marko (Dejan Cukic), som leder prøvene på Shakespeares erotiske epos "Venus og Adonis". En rekke av hans nærmeste har roller i stykket, og vi får ta del i hvordan han har formet hver enkelt av dem. Samtidig forsøker den samlede historien å avdekke en slags sannhet om Marko.

Hvert avsnitt av serien har sin egen, selvstendige hovedkarakter. Første episode dreier seg om den unge skuespilleren Jakob (Mads Wille), som innleder et forhold til Markos samboer Tanja (Sonja Richter), hovedpersonen i del 2.

Hovedskikkelsen i episode 3 er Katrin (Sara Hjort Ditlevsen), Markos 17 år gamle datter, men hennes mor Eva, spilt av svenske Pernilla August, er den sentrale i del 4.

Episode 5 handler om teaterdirektøren Jens (Jesper Christensen), Markos mangeårige kollega og venn, mens seriens nøkkelperson Marko selv overtar scenen helt i 6. og siste del.

Serien er sendt tidligere.

Dansk dramaserie i 6 deler
Originaltittel: Forestillinger
Produksjon: Danmarks Radio
Av Per Fly
Med Mads Wille, Sonja Richter, Sara Hjort Ditlevsen, Pernilla August, Jesper Christensen og Dejan Cukic
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no