Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 1. mars 2001 kl 22.30 Profil: Profil: Andy Warhol

Profil: Andy Warhol (t)

NRK2 torsdag 1. mars kl 22.30
Profil: Andy Warhol

Popkunstens største ikon

I kveld viser NRK2 et bredt anlagt portrett av mannen bak utsagnet om at alle mennesker i fremtiden vil være berømt i femten minutter. Andy Warhol er kunstneren som mange mener gjorde selve berømmelsen berømt. Han styrte media med elegant overlegenhet. Mediefolk ønsket alltid å få vite mer, simpelthen fordi Warhol aldri fortalte dem noe som helst.

Andrew Warhol (1930-87) startet sin bane som kommersiell kunstner, blant annet som reklametegner, og det var de samme motivene han senere brukte i sin kunst: Coca Cola-bokser, suppebokser og lignende. På samme måte som på en fjernsynsskjerm lot han gjenstandene passere revy ved å gjengi dem i serier. Etter først å ha tatt motivene fra supermarkedenes hyller, gjengav han fotografier av amerikanske folkehelter som Elvis Presley, Jacqueline Kennedy og Marilyn Monroe.

Film
Fra 1963 arbeidet Andy Warhol med film, først i form av eksperimentelle kortfilmer. Senere ble filmene halvt dokumentariske provokasjoner hvor personene i miljøet poserte og snakket om emner som seksualitet, rus, berømmelse og livet i storbyen. De mest kjente filmene er \"Chelsea Girls\" fra 1966, \"Lonesome Cowboys\" fra 1967-68, \"Blue Movie\" i 1968, \"Trash\" i 1971 og \"Heat\" i 1972.

I 1968 ble Warhol såret i et pistolattentat utført av en kvinne som hadde tilhørt miljøet. Fra slutten av 1960-tallet var han tilknyttet avantgarderock-miljøet i New York, og stod sentralt i lanseringen av gruppen The Velvet Underground. Musikken i kveldens dokumentar står Blondie, John Lennon, Kate Bush, Bob Dylan og Donna Summer for. Familie og venner kommer med intervjuer og kommentarer og vi møter størrelser som David Hockney, Leo Castelli, Roy Lichtenstein, Lou Reed, Dennis Hopper, Viva og Fran Lebowitz.

- Hvis du ønsker å vite alt om Andy Warhol, kan du bare betrakte overflaten av mine bilder og mine filmer og meg selv. Der er jeg. Det finnes ikke noe bak, sa Andy Warhol

NRK2 torsdag kl 22.30

Amerikansk produksjon
Originaltittel: \"Superstar - the life and times of Andy Warhol\"
Regi Chuck Workman
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Andy Warhol - popkunstens største ikon.