Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. mars 2000 kl 20.30 Økotrim

Økotrim (ttv)


NRK1 torsdag 16. mars kl 20.30
Økotrim

Advokater gir deg gratis rettshjelp

Gjennomsnittlig en halv million seere har fulgt populære Økotrim gjennom sesongen som avsluttes i kveld med fokus blant annet på disse sakene: Utbrytere innen advokatbransjen tar saken din gratis, ansatte i Color Air måtte svi unødig etter konkursen fordi de ikke var organisert og kafébransjen har hatt en omsetningsøkning på 500 prosent de siste fire årene.

Har du dårlig råd, men en god sak? Da har du stor sjanse for å få behandlet saken din i rettsapparatet. Stadig flere advokater, som vil ha slutt på prisreguleringen innen bransjen, går nå ut og tilbyr denne type klienter \"gratis\" rettshjelp. Advokaten skriver bare ut regning dersom man vinner saken, og klienten får utbetalt erstatning. Denne ordningen er på full fart inn i Norge, men ikke uten bråk innad i bransjen.

Lønnsgarantifondet - ikke alle er sikret lønn ved konkurs
Norsk næringsliv opplevde i fjor over 3000 konkurser. Dette rammer ofte de ansatte hardt. I et innslag om Lønnsgarantifondet tar Økotrim utgangspunkt i konkursen ved Color Air. Saken viser hvor dramatisk en konkurs kan være dersom man ikke er sikret gjennom Lønnsgarantifondet. De ansatte fikk nemlig ikke noe ut av fondet, mens i en tilsvarende sak i et annet flyselskap fikk de ansatte utbetalt tre månedslønner. Forskjellen var at de ansatte i Color Air var uorganisert!

Mer penger på kafébesøk
Den unge reporteren Lene Dreyer tar utgangspunkt i egen generasjon når hun i et innslag fastslår at folk bruker betydelig mer penger på kafébesøk enn tidligere. En undersøkelse viser at bransjen har hatt en omsetningsøkning på 500 prosent i perioden 96-99.

Døds- og livsdisposisjoner
I den siste episoden av Økotrims drama, \"Gategourmet\", dreier samtalen seg om grensen mellom livs- og dødsdisposisjoner. Denne gangen er det Anita (Hilde Olaussen) som har et juridisk problem. Hun er i den heldige situasjon at hun har fått et helt hus fra en gammel dame som hun kalte tante. Anita har bodd gratis i husets sokkelleilighet, men samtidig gitt den barnløse tanten pleie, trygghet og hygge i flere år. Tanten brekker lårhalsen, og fra sykehuset skriver hun på et postkort at Anita skal ha huset hennes. Like etter dør den gamle damen. Men kollega Carsten (Øystein Røger) er usikker på om man kan skrive testamente på postkort. Er dette en livsdisposisjon som ikke trenger testamentsform, eller er det en dødsdisposisjon der forutsetningen er testamente og vitner? Studierektor ved BI, Dag Jørgen Hveem, sitter i studio med svaret og gode råd.

NRK1 torsdag kl 20.30

Billedtekst
I den siste episoden av \"Gategourmet\" dreier praten seg om døds- og livsdisposisjoner. Vi møter Jorunn Kjeldsby (f.v.) som Berit, Hilde Olaussen som Anita og Øystein Røger som Carsten. (Foto: Evelyn Bøe).


Egenprodusert fra Faktaavdelingen
Programleder og Redaktør: Steinar Mediaas, tlf. 23042553
Vaktsjef: Hedvig Bjørgum, tlf. 23045454
Reportere: Hege Grubben, Kjell Vesje og Lene Dreyer

Pressekontakt i Fjernsynets info.avd.: Siri G. Meyer, tlf. 23048123