Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. mai 2008 kl 20.05 Fantastiske reiser: Den ville gåsejakta

Høytflygende gjess

Vi har fulgt Steve Leonard i seks uker. I kveld takker han for seg i denne omgang. (Foto: BBC)
Vi har fulgt Steve Leonard i seks uker. I kveld takker han for seg i denne omgang. (Foto: BBC)
I det siste programmet med Steve Leonard skal vi til verdens tak for å følge gjess i en utrolig høyde. Klatrere i Himalaya rapporter jevnlig om flokker med stripegjess som flyr over toppene på de høye fjellene.

Trekket til gjessene går fra sommeroppholdet på det tibetanske platå til de grøderike vintermarkene i Nepal. Ingen vet hvordan gjessene kan overleve høyden de må fly i. De må tåle 50 kuldegrader, oksygenmangel og infrarød stråling.

Krevende oppdrag
Å følge disse dyrene på deres årlige ferd er det fysisk mest krevende oppdrag Steve Leonard gjør. Han drar ut fra hovedstaden Lhasa for å møte de radiomerkede gjessene Hillary og Tenzing på de høye slettene i Tibet.

Gjessene forbereder seg til det store spranget til Nepal. De flyr i en høyde av seks tusen meter i 80 km/t, og er det medvind, kan de tilbakelegge 1700 km på en dag.

Mange gjess overlever ikke reisen. Oppdraget vil ta Steve og stripegjessene fra de høyeste fjellene til havets overflate, fra 30 graders kulde til 30 graders varme, og fra velvære til desperasjon.

Høye fjell og flott utsikt
Steve Leonard og teamet hans kjemper seg opp i fjellene i militære firehjulstrekkere, Den første utfordringen er å komme over fjellet Xixabangma, som er åtte tusen meter høyt, og her får de problemer når de kjører seg fast i kulda. Etterpå følger de vennskapsveien mellom Tibet og Nepal, som går gjennom et av verdens mest spektakulære landskap.

Da han startet, regnet Steve med å følge gjessene til Toyal Chitwan National Park, men etter å ha mistet dem i dagevis, oppdager han at de ikke stanset i Nepal. Til slutt sporer han dem opp ute på landet i India.

Om serien
Det kreves enorm fysisk styrke å følge et dyretrekk. I tillegg må dyrene krysse livsfarlig terreng. Hvordan klarer de å utføre dette kunststykket? Og er det mulig for et menneske å holde tritt? Den britiske veterinæren Steve Leonard kaster seg ut i det.

Ved hjelp av villmarkseksperter og satellittoppkoplet laptop prøver Steve å forklare hva det er med dyrenes biologi som gjør dem i stand til å gjennomføre et dyretrekk.

Steve Leonard er kjent fra blant annet serien "Veterinærene i praksis" ("Vets in Practice").


Britisk dokumentarserie
Produksjon: BBC (2007)
Originaltittel: Incredible Journeys with Steve Leonard: Wild Goose Race
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no