Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. mars 2003 kl 22.30 Lydverket

Image, punk og hip hop på norsk

Surferosa i øvingslokalet sitt. (Foto: Cecilie Bugge)
Surferosa i øvingslokalet sitt. (Foto: Cecilie Bugge)
Surferosa er et av få norske band som blir like mye assosiert med sitt image som med sin musikk. Darling Daizy er et av få norske band som spiller skikkelig amerikansk punkrock, og Samsaya er en av få norske kvinnelig artister som satser på hip hop. Møt dem alle i ukens "Lydverket".

Surferosa har virkelig gjort seg bemerket det siste året, både på scenen og i media. Kritikkene for konserter og EP’er har vært strålende, og forventningene til debutalbumet " Shanghai My Heart" er store. Likevel er det bandets image, med 80-talls inspirerte klær og vokalist Marianns noe ekstreme sceneopptreden, som gjør at bandet skiller seg ut i mengden fra all annen bra norsk musikk om dagen.

Surferosa er da heller ikke redde for å si at de er opptatt av kostymer og sminke. Fokuset på image gir dem muligheten til å levere en totalopplevelse til publikum hvor musikk og visuelle inntrykk flettes sammen. Derfor turndrakter, sateng og fjærklipp – og derfor egen stylist! Surferosa jobber tett med stylist Josefin Johansson, og når de nå skal ut på lang norgesturné i forbindelse med sitt debutalbum, skal Josefin være med. "Lydverket" har besøkt trashpop- bandet i øvingslokalet, og sett nærmere på sammenhengen mellom Surferosas visuelle uttrykk og musikken de spiller.

Darling Daizy
Amerikansk punkrock må ikke forveksles med den opprinnelige opprørske og politiske punken fra slutten av 70-tallet. Dette er mer melodiøs "pop-punk" hvor det største opprøret er mot amerikansk dobbeltmoral og hvor allsangfaktoren er høy. Band som The Offspring og Green Day slo gjennom kommersielt med punkrock i 1994, og i løpet av de siste årene har arvtakere som Blink 182 og Sum 41 hatt stor suksess over hele verden.

"Det eneste nordmenn vet om punkrock, er Blink 182 og Sum 41", sier norske Darling Daizy oppgitt. De har spilt punkrock i over ti år. Men selv om de har turnert Europa og USA rundt, gitt ut album, vært på amerikansk MTV og blitt spilt i serien "Skate" på NBC, er både bandet og sjangeren deres ukjent for de fleste nordmenn. Hvorfor er ikke punkrocken større i Norge? "Lydverket" spurte Darling Daizy da de startet turneen sin i Los Angeles i februar.

Samsaya
V har også tatt turen i studio med Samsaya, et av våre få kvinnelige hip hop-håp. For øyeblikket er det i filmen "Villmark" det norske folk kan se talentfulle Samsaya. Men om alt går som ungjenta håper, så er hun om kort tid mer kjent for sine rap-tekster og sin myke R&B- stemme.

Ved å sjarmere publikum i senk i forskjellige sammenhenger over flere år, har Samsaya etter hvert klart å lokke sponsorene på banen. Og nå håper hun snart å kunne spille inn albumet sitt helt på egenhånd, uten at et stort plateselskap forteller henne hvordan hun skal gjøre det.


NRK Ung
Egenprodusert musikkmagasin
Programleder: Siri Høstmælingen og Rune Nilson
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, 23 04 99 18/90 18 36 10