Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. september 2013 kl 22.30 Migrapolis: På flukt fra eurokrisa

På lykke og fromme


Folk med vidt forskjellig bakgrunn forlater Sør-Europa for å satse på en framtid i nord. Selv om det kan gå lang tid uten jobb, er det uaktuelt for mange å dra hjem igjen. Vi har fulgt en gresk alenemor, to afrikansk-portugisiske menn og en spansk familie under den første tida i Norge.

Aruna og Marcos er opprinnelig fra Guinea-Bissau i Vest-Afrika, men har bodd og jobbet i Portugal i mange år. Etter at eurokrisa satte inn, forsvant mulighetene deres på det portugisiske arbeidsmarkedet. Begge havnet i Oslo, uten penger og bolig, og med lite utdanning og språkkunnskaper. Gjennom sommeren levde de nærmest fra hånd til munn, men så løsnet det for den ene.

Spansk koloni
I fjor sommer gikk ryktene i Spania. Ordføreren på et sted som het Tysnes i Norge, lovet jobb og bolig til alle spanjoler som flyttet dit. I august 2012 kom den første familien til vestlandsbygda. Ordfører Kjetil Hestad mener ryktene i Spania er overdrevne, men gjør sitt beste for at de nyankomne skal finne seg til rette og klare å skape seg et nytt liv. Han mener innvandringen vil styrke kommunen. Året etter kunne han ønske en ny, spansk familie velkommen.

Jobber seg oppover
Alenemoren Lucia tok med seg sin åtte år gamle sønn og forlot Hellas for et drøyt halvår siden. Nå satser hun alt på en framtid i Norge. Lucia har en solid utdannelse, og jobber hardt for å lære seg godt norsk. En stund levde hun på en 20 prosent stilling på den greske skolen i Oslo. Så kom telefonen med et jobbtilbud hun ikke trodde hun var kvalifisert til.

Magasin fra NRK Østlandsendingen
Reportere: Edin Babic, Lotten Christiansen, Rajan Chelliah
Prosjektleder: Nils Gelting Andresen
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900