Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. juni 1999 kl 22.15 Mandagsfilm: En ganske alminnelig mann

Mandagsfilm: En ganske alminnelig mann (


NRK1 mandag 28. juni kl 22.15
Mandagsfilm: En ganske alminnelig mann

Irsk komedie med katolsk alvor

Alfie er en middelaldrende busskonduktør i sentrum av Dublin, en litt ualminnelig mann som lyser opp sine medmenneskers hverdag med litterære sitater og kvikke smil. Dessuten instruerer han amatørskuespill i kirkeaulaen på sin fritid.
En dag dukker en ny dame opp på bussen som han synes burde passe perfekt til rollen som Salome i Oscar Wildes mesterverk. Adele lar seg overtale, og dermed skulle alt ligge til rette for utviklingen av en stillfarende irsk komedie.
Men så plutselig forandrer filmen karakter. Her ligger åpenbart noe under. Det ryktes nemlig snart at teaterstykket er heftet til noe usømmelig, og Adele skal heller ikke være helt ren i travet. Hun skulle vel aldri ha syndet? Og - hva er det egentlig med denne Alfie? Er ikke han litt for opptatt av Oscar Wildes liv og levnet?
Joda, det viser seg at den elskverdige Alfie er homofil, og for konservative katolikker er dette fremdeles en dødssynd. Alfie har aldri levd ut sin legning, som det heter, men havner nå i en situasjon som endelig gir ham en anledning. Det blir et gripende møte med livets realiteter.

Terningkast fem
Kveldens spillefilm hadde kinopremiere i Norge i 1994 og ble godt mottatt av pressen. Flere av de store avisene ga filmen terningkast fem. Det skyldtes nok ikke minst den fremragende skuespilleren Albert Finney. Eller for å si det med Dagbladet, \"en toppfilm for alle som nyter å se skuespillerkunst\".
Regien er ved Suri Krishnamma. I andre roller finner vi: Brenda Fricker, Rufus Sewell, Tara Fitzgerald, Michael Gambon og Patrick Malahide.

NRK1 mandag kl 22.15

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Albert Finney som den litteratur- og teaterelskende bussjåfør Alfie Byrne.

2. Alfie Byrne (Albert Finney) møter Adele Rice (Brenda Fricker) og gir henne en rolle i en amatøroppsetning av Oscar Wildes \"Salome\"

Irsk spillefilm fra 1994
Regi: Suri Krishnamma
Originaltittel: A Man of No Importance
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, 23 04 98 41