Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 31. oktober 2007 kl 20.00 Lydverket

Når musikk blir samfunnsfiende

Vi møter 50 cent i kveldens Lydverket. (Foto: Universal Music)
Vi møter 50 cent i kveldens Lydverket. (Foto: Universal Music)
Lyden av musikalsk frihet kan være farlig. I hvert fall for en diktatur; kveldens Lydverket presenterer oss for det brasilianske bandet Os Mutantes. Vi møter også noen av rappens største profiler som føler seg konstant angrepet, og et band fra Mali som betyr mye for en minoritets frigjøringskamp.

På tampen av 60-tallet oppsto det en musikalsk bevegelse i Brasil som var så fargerik, anarkistisk og fri at den ble knust av militærregimet etter kort tid og artistene ble forfulgt og trakassert. Musikken ble kalt Tropicalia og kjennetegnet er en miks av brasilianske rytmer, Beatles-harmonier, hjemmelagde fuzzbokser, en dose LSD og en knivsodd europeisk kunstmusikk.

Tropicalia har fått en stor oppsving de siste åra, med ivrige fans i alt fra Nelly Furtado og Beck til David Byrne og Devendra Banhart til vår egen Sondre Lerche.

Lydverket har møtt bandet som var den musikalske ryggraden i Tropicaliabevegelsen – den fantastiske gruppa Os Mutantes. Os Mutantes har hatt et kjempeår, med ny live-cd og dvd fra gjenforeningskonserten deres i London, hvor de ble hyllet av en ny generasjon tropicalia-fans som sang med på låtene deres.

Rap under angrep
Helt siden hiphop og rap begynte å erobre en plass på det musikalske kartet har artistene og sjangeren vært utsatt for massiv kritikk fra ulikt hold. Men det siste året har rappen vært i spesielt hardt vær, og i dag herjer diskusjonen i amerikansk media og rettssaler for fullt om hvorvidt rapperne kan ansvarliggjøres for et mer voldelig samfunn. Kritikerne beskylder artistene også for å spre et tomt, innholdsløst og overfladisk budskap som skaper apati blant fansen.

Vi har snakket med noen av rappens største profiler som 50 cent, Ludacris, Chamillionaire og den svenske rapveteranen Petter om hvordan det er å være under konstant angrep.

Ørkenbluesens frihetsrop
Med kalasnikov i den ene hånda og gitaren i den andre har musikkollektivet Tinariwen fra Mali i flere tiår vært en viktig del av Saharafolket Tuaragenes frigjøringskamp. Den siste tiden har ryktene om deres eksistens spredt seg til Europa, og i sommer gjorde de storeslem på alle de største europeiske festivalene.

Lydverket møtte bluesens fjerne fettere på Øya-festivalen i Oslo.

Egenproduksjon
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Åslaug Sem
Kontaktperson, Lydverket:Vivi Stenberg 23048421/48170315 ,
Kontaktperson, Marked og kommunikasjon: Hilde Ljøen, 23047236/95701147
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail:info@nrk.no