Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 21. oktober 2006 kl 21.10 Niern: Festen

Fest med bismak

Christians (Ulrich Thomsen) tale til farens 60-årsdag får familien til å sette portvinen i halsen (Foto: October Films)
Christians (Ulrich Thomsen) tale til farens 60-årsdag får familien til å sette portvinen i halsen (Foto: October Films)
Dette er nok en av de danske dogmefilmregissørenes prosjekter, gruppen som har undertegnet et høytidelig løfte om å etterstrebe ren og sann film. Rammen for "Festen" er 60-årsdagen til en meget borgerlig familiefar. Det skal feires med mange gjester i hans storslagne hjem.

Familiefaren Helges (Henning Moritzen) sønn Christian (Ulrich Thomsen) kommer hjem fra Frankrike, hans bror Michael (Thomas Bo Larsen) ankommer uten å være bedt, den uortodokse søsteren Helene (Paprika Steen) gjør entré. Familien er preget av at Christians tvillingsøster har begått selvmord like før, så jubilanten ber ham om å si noen minneord.

Festlighetene tar nye vendinger da Christian i en velformulert bordtale begynner å avsløre farens misbruk av ham selv og søsteren. Sannheten går dårlig hjem i borgerskapet, som intenst konsentrerer seg om portvinen.

Om filmen
"Festen" er en film om incest, men handler like mye om sannhetens rystelser og fire søskens forskjellige utvikling i samme miljø.

Selskapelighetene utarter seg til et mørkt, frodig vev; tjenerskapet har sin egen agenda og blander seg inn, mens hver av hovedpersonene må ta sine liv opp til vurdering.

Dansk drama (1998)
Originaltittel: "Festen"
Med Henning Moritzen, Ulrich Thomsen, Thomas Bo Larsen, Paprika Steen, Birthe Neumann
Regi: Thomas Vinterberg
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78