Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. mai 2003 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: P.D. James

Ny serie med forfatterportretter

Hanne Skrikerud, Arild Jonsjord og Charlotte Thiis-Evensen møter seks europeiske forfattere (NRK-foto: Ole Kaland)
Hanne Skrikerud, Arild Jonsjord og Charlotte Thiis-Evensen møter seks europeiske forfattere (NRK-foto: Ole Kaland)
I den nye serien "Tre reportere søker en forfatter" blir vi bedre kjent med til sammen seks europeiske forfattere som alle blir lest av nordmenn. Tre reportere gir tre ulike intervjuer, og satt sammen til ett portrett får vi et mer komplekst bilde av forfatteren. I første program møter vi den britiske krimdronningen P.D. James.

Charlotte Thiis-Evensen, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss også med til Boris Akunin, A.S. Byatt, Kjell Westö, Carsten Jensen og Einar Mar Gudmundsson i løpet av programserien.

Kriminelt koselig
- Hvordan kan en lubben bestemorstype skrive så grusomme historier? spør P.D. James seg selv. 82-åringen er kvinnen bak en av nordmenns favorittdetektiver, Adam Dalgliesh, og har pønsket ut flerfoldige grusomme mord. – Det er mange som er slått av kontrastene mellom meg og bøkene mine. Vel, kanskje jeg får tatt det ut gjennom de fæle historiene, kanskje det er derfor jeg holder meg så glad?

Adlet til baronesse
Hanne Skrikerud besøker forfatteren i hennes hjem. Den tidligere dobbeltarbeidende småbarnsmoren er i dag adlet til baronesse av Holland Park og kan telle både lesere og inntekter i millioner.

En gang hver fjortende dag møter hun en annen av Englands krimdronninger, Francis Fyfield, til lunsj. Charlotte Thiis-Evensen blir med dem på den elegante restauranten Belvedere i Holland Park. – Folk spør oss om når vi skal skrive ordentlige romaner, sier P.D. James. – Det kunne vi ha gjort på tre uker. Et skikkelig plot tar det derimot ett år å pønske ut og ett år å skrive!

Krim i kirken
Arild Jonsjord blir med forfatteren på en travel hverdag. På forsommeren gir hun ut sin krimbok nummer 16 i England. Den har fått tittelen "Murder Room". Deler av handlingen foregår i den lille kirken All Saints Church – en vakker og fredfull kirke midt i London. Hun tar oss med dit etter at hun har sjarmert forlagets markedsavdeling til å gjøre sitt beste for å selge den nye boken. Snart fyller hun 83 år, og dette kan bli hennes siste bok. – Jeg kan ikke skrive hvis jeg ikke får en god idé, forteller hun. - På den annen side har jeg jo alltid fått en fram til nå!

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Charlotte Thiis-Evensen, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96