Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 12. april 1999 kl 18.30 Shakespeare som dramatiker: Romeo og Julie

Shakespeare som dramatiker: Romeo og Jul


NRK2 mandag 12. april kl 18.30
Shakespeare som dramatiker (3:6)
Romeo og Julie

Romantisk kjærlighetstragedie

\"Romeo og Julie\" er kanskje William Shakespeares mest kjente drama. I kveldens program vil Shakespeare-kjennerne Russel Jackson og Robert Smallwood analysere kjærlighetsdramaet. Og vi skal se utdrag fra stykket med skuespillere fra Stratford Shakespeare Company.
\"Romeo og Julie\" ble trykt første gang i 1597. Shakespeares viktigste kilde for historien var et fortellende dikt av Arthur Brooke, som føyde seg til en hel kjede av gjenfortellinger på italiensk og fransk.
Handlingen utspiller seg i Verona hvor den unge Romeo og den ennå ikke 14-årige Julie forelsker seg brått og hjelpeløst og lar seg hemmelig vie. De blir ofre for sin egen utålmodighet, for en lunefull skjebne og for den bitre feiden som raser mellom deres to familier, Montague og Capulet.
Den såkalte balkongscenen hvor de to unge røper sine følelser for hverandre, hører til de lyriske høydepunkter i Shakespeares dramatikk. I kveldens program stiller Shakespeare-kjennerne spørsmålet: Er balkongscenen kjernen og hjertet i stykket? De prøver også å finne svar på hvorfor \"Romeo og Julie\" fremdeles spilles over 400 år etter at det ble skrevet.

Om serien
Hva er det ved William Shakespeares dramatikk som fremdeles fengsler oss? I denne britiske serien nærmer vi oss spørsmålet fra to sider. Vi møter ledende Shakespeare-forskere som tar for seg ulike sider ved hans mest kjente dramaer. Og vi får se klipp fra berømte filmer som \"Macbeth\" og \"King Lear\".
William Shakespeare (1564-1616) er selve innbegrepet på renessansekunst og står, ved siden av de italienske malerne, for noe av det aller ypperste som er blitt skapt innenfor vestlig kulturhistorie. Men Shakespeares temaer, hans plot og hans poesi peker altså langt ut over den tiden de ble skapt i. Det skrives fortsatt mange og lange kapitler til historien om Shakespeares liv og virke.
NRK2 mandag kl 18.30
NRK2 mandag 12. april kl 18.30
Shakespeare som dramatiker (3:6)
Romeo og Julie

Romantisk kjærlighetstragedie

1. \"Romeo og Julie\" settes fortsatt opp på scener over hele verden over 400 år etter at Shakespeare skrev dramaet.

2. Julie i den berømte balkongscenen.

Britisk dokumentarserie i seks deler
Originaltittel: The Themes of Shakespeare
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41


\0\0\0\0\0\0