Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. november 2012 kl 21.30 Brennpunkt spesial

Det dramatiske døgnet


Dette er historien om den mørkeste dagen i norsk etterkrigshistorie fortalt gjennom ofrene, de etterlatte og nødetatene. I kronologisk rekkefølge følger vi hendelsene minutt for minutt fram til midnatt.

Vi får se med hvilken kraft bomben sprer ødeleggelse og død i Regjeringskvartalet, og vi følger gjerningsmannens bevegelser på Utøya, fortalt gjennom ungdommer som har sett sine nærmeste venner bli drept.

Beskriver dramatikken
Filmen samler de berørtes historier i sanntid, og det er gjennom disse personlige beretningene vi forstår med hvilket omfang katastrofen rammet Norge denne fredags ettermiddagen i juli. Unike overvåkningsbilder fra Regjeringskvartalet fanger hendelsen – sekunder før, under og etter smellet.

Vi får møte ansatte som er tilbake i ruinene etter det som en gang var deres arbeidsplass. Skuddofre og redningsmenn er tilbake på åstedene på Utøya. De beskriver følelsene, skadene og reaksjonene – noen opplevde å se gjerningsmannen i øynene før han fyrte av.

Rekonstruerer dagen
Politi og redningsmannskapet beskriver valgene de tok. Statsminister Jens Stoltenberg beskriver også alvoret som preget ham den dagen.

NRK legger vekt på at når man om ti år skal hente fram historien om 22. juli, vil denne filmen trolig utgjøre et vesentlig grunnlag for vår oppfatning av hvordan terroren rammet Norge.

Om Brennpunkt
Brennpunkt er NRKs ledende program for undersøkende journalistikk på fjernsyn. Det avslørende og samfunnskritisk dokumentarprogrammet har vunnet en rekke priser og utmerkelser, både norske så vel som i utenlandske.

NRK Egenproduksjon (2012)
Regi: Svein Bæren.
Foto og redigering: Bjørn Frode Holmgren.
Research:Kristine Næss Larsen og Ola Haram.
Prosjektleder Brennpunkt, NRK Dokumentar og samfunn: Odd Isungset.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 146 53.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.