Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. september 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Med hele verden som arbeidsplass

”Safari” fortsetter som eneste kulturprogram i sitt slag på NRK1. Reporterne skal lose seerne trygt gjennom kulturjungelen, enten det er i vårt eget land, eller i mer eksotiske farvann. I sesongpremieren kan ”Safari” blant annet by på pakistansk kunst og kultur i Oslo-gryta, musikaler - og en ny måte å kommentere kulturjournalisten på.

”Safari”s selvstendige reporterteam er klar for en ny sesong, med noen utskiftninger i staben. Fortsatt satses det globalt, med videoreportere med hele verden som sitt virkefelt. Slik blir ”Safari” en spennende og fargerik reise i litteratur, bildekunst, musikk, teater, dans og design.

I høst blir vi blant annet bedre kjent med den pakistanske Mela-festivalen, som også markeres i Norge. Vi får også høre om Pakistans svar på Holly- og Bollywood, nemlig Lollywood i Lahore. Også ødeleggelsen av de enorme 1700 år gamle Buddha-figurene i Afghanistan for noen år tilbake blir berørt.

Eksotisk møteplass
Hva vet du egentlig om din pakistanske nabo? Nå i september kan du oppleve kunst og kultur brakt til Norge fra Pakistan. Mela 2002 er en mønstring for inernasjonal kulturutveksling. En rekke sentrale kulturinstitusjoner presenterer teater, dans, musikk og bildekunst fra Lahore, Karachi og Islamabad. Vår guide er Khalid Salimi i høstens første sending.

Musikal om Greta Garbo
Gunilla Backman er i Stockholm og innstuderer rollen ”Greta Garbo” i en flunkende ny musikal i Scot Faris regi. Forrige scene Backman sto på var i Londons West End som Fantine, den kvinnelige hovedrollen i ”Les Miserables”, og som Ellen i ”Miss Saigon”. Gunillas stemmer er klokkeklar og følger lydig Jim Steinmans komposisjoner og arrangementer. Produsent Mikael Hellqvist satser internasjonalt og sikter, med kryssede fingre, på New York i 2005 – året Greta Garbo ville ha fylt 100 år.

Den 18. september ble Greta Garbo født, og på samme dato har musikalen verdenspremière på Oscarsteatern i Stockholm. Foruten Backman vil Petra Nielsen og Dan Ekborg stå på scenen.

”Dominans” – en serie med portretter
Hvorfor blir ”Safari”-journalist Charlotte Thiis-Evensen stilt ut med hundemaske? Og hvorfor knurrer hun på en fisk? Fotograf Signe Marie Andersen, som vi møter i høstens første program, har fått i oppgave sammen med seks andre samtidskunstnere å kommentere ”kulturjournalisten”.

Stjernedebut
Endelig føler vår internasjonale sopranstjerne Elisabeth Norberg-Schulz seg moden for ”Mimi”, hovedrollen i Puccinis ”La Boheme”. Og debuten skjer i Oslo denne uken. Safari har vært på det Norberg-Schulz’ske landsted på isola del Giglio i Italia, hvor ”Mimi” blir øvd inn.


Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf: 23 04 98 41