Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. august 2006 kl 23.15 Utsyn: Flyktig fred i Midtøsten: Arafat 2001-2002

Arafat og Sharon

Ariel Sharon.
Ariel Sharon.
Vi er kommet til det andre av tre programmer i den prisbelønte britiske dokumentarserien "Flyktig fred i Midtøsten". I mars 2001 tar Ariel Sharon over som Israels statsminister, og volden i de okkuperte områdene intensiveres.

Med Sharons provoserende besøk til al-Aqsa-moskéen året før i friskt minne, trappet palestinerne opp intifadaen ytterligere. Sharons regjering svarte med å likvidere Arafats geriljaledere én for én.

Binyamin Ben Eliezer, Israels tidligere forsvarsminister, forteller blant annet om forberedelsene til likvideringen av den palestinske geriljalederen Raed Karmi.

Ny amerikansk president
I USA var Bill Clinton avløst av George W. Bush, som dermed også overtok bestrebelsene på å skape fred i Midtøsten gjennom sin utenriksminister Colin Powell. Men i stedet ble konflikten trappet kraftig opp.

Da en selvmordsbomber slo til mot et hotell i den israelske byen Netanya påsken 2002, slo Israels hær hardt tilbake, og Sharon truet president Yassir Arafat med eksil. Forslag om å forvise eller likvidere Arafat ble imidlertid avvist av visestatsminister Shimon Peres. Løsningen ble i stedet å beleire Arafats hovedkvarter og isolere ham fra omverdenen.

Foruten Ariel Sharon og hans forsvarsminister Eliezier, møter vi i programmet blant andre Shimon Peres, Colin Powell, Yassir Arafat og general Anthony Zinni, som var Bush’ sendemann til Arafat.

Mer om serien
En britisk dokumentarserie i "Utsyn" gjennomgår de siste årenes tilspissing i de arabisk-israelske relasjonene. Handlingen strekker seg fra president Clintons fredsforhandlinger i 1999-2000 til Sharons tilbaketrekning av israelske tropper i Gaza i august 2005.

Dokumentaren trenger inn i de lukkede rom der statsledere som Bush, Sharon, Clinton, Barak og Arafat møttes.

Serien er i tre deler og har vunnet en rekke priser, deriblant som "Årets program" under Television Journalism Awards 2005 i Storbritannia.

Britisk dokumentar i tre deler (2005)
Originaltittel: Israel and the Arabs: Elusive Peace
Produsert av: Brook Lapping Productions Ltd for BBC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • Les mer