Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. juli 2009 kl 19.30 Grønn glede

Planter på veggen

Det skal handle om klatreplanter i det nest siste programmet fra Grønn glede i år. Bildet viser en kaprifol. (Foto: Per Foss/NRK)
Det skal handle om klatreplanter i det nest siste programmet fra Grønn glede i år. Bildet viser en kaprifol. (Foto: Per Foss/NRK)
Det skal handle om klatreplanter i det nest siste programmet fra årets "Grønn glede". Dette er nyttige vekster både for den som har det trangt og den som har en stygg vegg.

Det er mange ulike klatreplanter å velge mellom: klematis, pipeholurt, villvin, humle, bergflette og mye mer. Noen har blomster, andre har høstfarger, mens noen blir så frodige at du slipper å male veggen på mange år.

– Jeg syns det er vakkert å blande flere sammen, da kan du få både blomster og høstfarger i et sammensurium av grener som strekker seg mot himmelen, sier programleder Mette Stensholt Schau. Sammen med gartner Tom Egeberg Hvål har hun gått løs på veggene og gjerdet i dette programmet. Det blir klematis i flere farger, det er kaprifol for luktens skyld og pipeholurt bare fordi den er så villig.

– Det morsomste med klatreplanter er rett og slett at de vokser så fort, mener Mette. Hvis du måler på en humlestilk, så vokser den så fort at du kan se det fra time til time.

Gartner Tom har en vill ide om at det skal være et vindu i hagen. Så midt på gjerdet er han i gang med å sette det opp. Med gardinstang og det hele. Den skal brukes som klatrestativ for en plante som etter hvert skal bli til en blomstrende gardin. – Hvis du har et gammelt, slitt vindu; ikke kast det! Se på Grønn glede i stedet, da kan du se hvordan det blir til hagens smykke.

Produsert av NRK Østafjells/Ut i naturen
Programleder: Mette Stensholt Schau
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 909 55 364
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer