Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. april 1999 kl 20.45 En reise i Ungarn

En reise i Ungarn (t)


NRK1 søndag 18. april kl 20.45
En reise i Ungarn (1:4)

Seriestart! NB - ny sendedato

Hotellrom over vinkjelleren

I sin nye serie med reiseprogrammer, med fellesnevneren Europa utenfor allfarvei, oppsøker Lise Foss alternative overnattingssteder. I dette første programmet som tar oss med til Ungarn, kan vi blant annet ta inn på en vingård. Over vinkjelleren tar eierne imot overnattingsgjester.
Langt flere nordmenn enn dem som har feriert i Ungarn kjenner til landets utmerkete viner. Lise Foss tar oss derfor først med til et av landets 20 vindistrikter, nemlig Villany-området helt sør i Ungarn på grensen til Kroatia. Her får vi være med på innhøstingen av druene. Deretter får vi en innføring i vinproduksjonens ulike faser. Et besøk i vinkjelleren blir det også tid til. Dersom en vil forlenge oppholdet, finnes det rom i herberget over vinkjelleren. Flere av de små vingårdene tar nemlig imot overnattingsgjester.

Vinvei
- Det går en vinvei gjennom Villany-distriktet. Den er for turister som vil ta seg tid til å nyte naturen, besøke små landsbyer eller kanskje dvele litt ved historien. Her har det vært dyrket druer og produsert vin helt siden romertiden, forteller Lise Foss.
Ta gjerne turen innom en av de mange kroene, såkalte chardaer, som det finnes mange av langs veiene i Ungarn. Her kan en nyte ekte ungarsk mat i rikelige mengder til en rimelig penge.
1999 er for øvrig utpekt til året for bordets gleder i Ungarn. Det skal arrangeres godt over hundre mat- og vinfestivaler rundt om i landet.

Hestefarm på pusztaen
Den ungarske lavlandssletten, pusztaen, tiltrekker seg stadig flere turister. Hestefarmer Varga Tanya tar imot gjester hele året. Her kan vi bo, spise godt og nyte livet på landet. Vi kan utforske området på hesteryggen eller dra på oppdagelsesferd med hest og vogn. Dessuten kan vi la oss underholde og begeistre av oppvisninger der hest og rytter utfører de reneste sirkusnumre.

Kultur og historie
Pesc har ord på seg for å være Ungarns triveligste by og en av de mest interessante når det gjelder kultur og arkitektur. Pesc er også kjent for sitt porselen som vi kan studere nærmere i museet som er tilknyttet Zsolnay-fabrikken.
Ungarn kan også vise fram mye flott kunsthåndverk. Broderier og keramikk er fine suvenirer å ta med seg hjem.

Stille flyter Donau
Hovedstaden Budapest er full av opplevelser. Hvorfor ikke tilbringe noe avslappende timer i et av de 30 kurbadene som finnes i byen? Etterpå kan en nyte et bedre måltid på en av byens mange utmerkede restauranter. Og kvelden avsluttes med en stemningsfull båttur på Donau.

Nye trender
- Vi ser konturene av en ny type turisme, sier Lise Foss. - Individuelle reiseopplegg med vekt på aktiviteter og opplevelser, vinner fram. Reiseprogrammene om Europa utenfor allfarvei er ment å skulle gi inspirasjon til å tenke i litt nye baner, sier Lise Foss. I de tre andre programmene i serien skal vi til Irland, Holland og Toscana.
En ny dansk undersøkelse viser at turistene i økende grad vil etterspørre natur, det opprinnelige, det autentiske, det uutforskede og
det emosjonelle.
- Dette har jeg hatt i bakhodet under arbeidet med disse programmene, avslutter Lise Foss.
NRK1 søndag kl 20.45

Bilder (via Scanpix, Data- tv/Internett)
1. Hesteoppvisning på pusztaen, den ungarske lavlandssletten. (Foto: Lise Foss)

2. Byliv i Ungarn. (Foto: Lise Foss)

Til redaksjonen!
Programmet var opprinnelig satt opp søndag 11. april.

Reiseprogram fra NRK Faktaavdelingen
Ved Lise Foss
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41


\0\0\0\0\0\0