Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. januar 2002 kl 22.00 Dok22: Dok22: Æresdrap - Sirhans tapte ære

Mord på ære og samvittighet

Dok22: Æresdrap – Sirhans tapte ære Sirhan Abdallah, en angrende søstermorder. (Foto: Joey Abraityte)
Dok22: Æresdrap – Sirhans tapte ære Sirhan Abdallah, en angrende søstermorder. (Foto: Joey Abraityte)
Ved å fyre av fire skudd i hodet på sin kjæreste søster, skal Sirhan Abdallah ha gjenreist familiens ære. Savnet av søsteren er stort. I dag sier han at han aldri hadde gjort det samme igjen, og at ”samfunnet og tradisjonen” tvang ham til den avskyelige handlingen.
Denne svenske dokumentaren tar opp problematikken omkring æresdrap, med Sirhan Abdullahs tapte ære som utgangspunkt.


- Jeg saget av en råtten gren for at treet skulle overleve, forteller Sirhan Abdallah til Lena Petterson og Peter Löfgren som møter ham i Jordan. I fengslet forteller han hvordan drapet på søsteren vasket bort skammen over henne og gjorde ham til en helt.

Søsterens ”skam” var at hennes svoger hadde voldtatt henne. I Jordan er voldtekt kvinners skyld. Der anses kvinner ”av natur” å lokke menn. Pr. definisjon er en voldtatt kvinne en hore. Sirhan Abdallah ble svertet og spyttet på av naboene. Og hans onkel maste på ham:

- De må drepe henne, tenk på dine søstre. De kommer aldri til å bli giftet bort. Du må ta ansvar for om du akter å bli gift selv og få kone og barn. Ingen vil ellers ha en sånn svekling som deg til sin mann.

Dette hendte for noen år siden.

Jordansk lov
I den jordanske hovedstaden Ammans fattigkvarter blir Abdallah i dag sett på som en kar som har gjort sin plikt. Han er eldste sønn i familien, og jordansk lov støtter hans handlemåte. Paragraf 340 fastslår at ”en ektemake eller nær slektning som dreper en kvinne, tatt på fersk gjerning i en situasjon der hun sterkt kan mistenkes for utroskap, går helt fri for straff.” ”På fersk gjerning” innebærer i praksis at det rekker med en mistanke om ”usedelig livsførsel”.

I Jordan gir mord dødsstraff, men æresdrapet ga i Sirhan Abdallahs tilfelle seks års fengsel. I dag er Abdallah en fri mann.

Inaas og Samira
I dokumentaren møter vi også Inaas som levde under tortur i tvangsekteskap med en fetter. Hun rømte, men fetterne sporet henne opp og traff henne med 12 skudd på åpen gate. Fetterne gikk fri, men Inaas fikk mange år i fengsel. Etter jordansk lov er den beste beskyttelsen for truede kvinner fengsel.

Dessuten blir vi kjent med Samira, en ung innvandrerkvinne som vokser opp midt i en voldsom kulturkollisjon i dagens Sverige. Stadig holder hennes far fram for henne sin livstruende definisjon av begrepet ”ære”. Hun fryktet for sitt liv og lever nå under en annen identitet, stadig på flukt og stadig på vakt.

Dokumentar fra SVT
Originaltittel: Sirhans förlorade heder
Regi: Lena Pettersson og Peter Löfgren
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 ()

Bilde
Sirhan Abdallah, en angrende søstermorder. (Foto: Joey Abraityte)