Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 29. mai 2003 kl 13.15 Norske filmminner: Dei svarte hestane

En hyllest til Vesaas

Hans Jacob Nilsen som Ambros Førnes.
Hans Jacob Nilsen som Ambros Førnes.
Denne uken har Norske filmminner tre filmer basert på Tarjei Vesaas' romaner, "Dei svarte hestane", "Brannen" og "Kimen". Fellesnevnerne i historiene er kjærlighet og makt - våknende følelser og vold.

Først ut er "Dei svarte hestane" som har satt seg som mål å vise hvor nært de forskjellige skjebner i en slekt kan være knyttet til hverandre, og hvor farlig et slikt fellesskap blir for den som ikke er sterk nok til å leve sitt eget liv.

Dramatisk oppgjør
Ambros Førnes (Hans Jacob Nilsen) eier to store gårder og fire hester så spreke og skinnende svarte at alle kjenner dem. Disse hestene kommer etter hvert til å fylle hans liv fordi den unge, vakre kona hans i andre ekteskapet, Lisle (Eva Sletto) ikke greier å elske ham slik han elsker henne. Lisle kan ikke glemme Bjørneskinn (Ottar Vicklund), den lyse, staute gutten hun en gang var glad i. Han som skulle bli dikter, men som valgte livet på landeveien da han ikke fikk henne.

Da Bjørneskinn en dag finner veien tilbake, kommer det til et dramatisk oppgjør på Førnes. Voldsomme krefter får makt over menneskene.

Lørdag vises "Brannen" og søndag "Kimen" på NRK1.

Norsk spillefilm fra 1951
Regi: Hans Jacob Nilsen.
I rollene: Hans Jacob Nilsen, Mette Lange-Nielsen, Claus Wiese og Ottar Wicklund.
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53