Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. april 1999 kl 18.55 Grenseløse kunstnere

Grenseløse kunstnere (ttv)


NRK1 2. påskedag mandag 5. april kl 18.55
Grenseløse kunstnere

Inspirert av storslått natur

Begge har de vært med på å prege norsk og nordnorsk billedkunst i over 30 år. Kajsa Zetterquist (62) med sin poetiske strek og farger og Per Adde (73) med sin frimaling, inspirert av den storslåtte naturen som omgir dem.
De to grenseløse og samfunnsengasjerte kunstnerne bor og arbeider i Graddis, øverst i Junkerdalen i Nordland. Begge er født i Sverige. men bare Per har norsk statsborgerskap. Begge har hatt separatutstillinger i Nord-Norge, Oslo og Stockholm.
Tidlig på 50-tallet flyttet Per til Nord-Sverige, der han både malte og arbeidet for flyttsamene. Han lærte å kjenne samene godt, både når det gjaldt levesett og hvordan det store svenske samfunnet behandlet dem.

Alta-demonstrant
Etter at Per slo seg ned ved Erik Larsatjønna i Graddis, fikk han oppleve at forholdene til de norske samene ikke var bedre enn på den svenske siden av grensen. Han var aktivt med i Altakonflikten og ble som mange andre dømt for sine høylytte protester. Siden tok han del i konflikten omkring utbyggingen av Saltfjellet i Nordland. Han ble samenes talsmann under denne utbyggingen og reddet store deler av denne fjellheimen.

Pendler
Kajsa kom til Nord-Norge på slutten av 60-tallet. Hun har sitt barndomshjem i Åsen ved Arvika i Varmland. Kajsa og Per pendler ofte mellom Graddis og Varmland og bruker naturens former og farger i sin kunst.
Som samfunnsengasjerte mennesker har de også tatt del i organisasjonsarbeid og faglig arbeide innenfor bildende kunst. De har vært aktive i å bygge opp et utdanningstilbud til bildende talenter i nord gjennom en egen kunstskole i Kabelvåg i Lofoten.
Tross alderen har de begge sitt sterke engasjement i behold. - Den dagen jeg gjentar meg sjøl, skal det ta meg f... være slutt, sier 73 år gamle Per Adde.
Programmet er ved Knut Rindahl og Leif-Erik Michaelsen.
NRK1 mandag kl 18.55

Bilde (Via Scanpix/Data- tv/Internett)
Kajsa Zetterquist og Per Adde har vært med på å prege norsk og nordnorsk billedkunst i over 30 år. (Foto: Bjørn Erik Olsen).

Per Adde henter inspirasjon fra den storslåtte naturen i Nord-Norge. (Foto: Bjørn Erik Olsen).

Egenprodusert fra NRK Nordland
Ved Knut Rindahl og Leif-Erik Michaelsen
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123