Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. mai 2000 kl 22.00 Brennpunkt: Usynlig på flukt

Brennpunkt: Usynlig på flukt (ttv)

NRK1 tirsdag 30. mai kl 22.00
Brennpunkt: På flukt fra sitt eget liv

Om kvinner på flukt fra sine menn

Når du blir truet på livet og føler at din sikkerhet står i fare, hvordan kan du da sikres trygghet? Og når den som truer deg er en som står deg nær, hvem hjelper deg da? Kveldens \"Brennpunkt\" handler om å leve med vold og trusler - og om et liv som flyktning i eget land.

Programmet tar også for seg politiets unnfallenhet, sosialtjenestens vage tolkninger av lovverket, og om de rettsløse barna som lider når foreldrene er i enorme konflikter med hverandre.

510 kvinner lever på hemmelig adresse i Norge. 97 av dem er unntatt alle offentlige registre og eksisterer kun i hemmeligstemplede dokumenter i Folkeregisteret. Dette er den eneste måten å sikre deres liv og sikkerhet. Hvordan er det å leve på denne måten? Hvor stor trygghet er det i et slikt identitetsløst liv?

To mødre
To mødre står fram og forteller hvordan de prøver å lage en trygg hverdag for sine barn og for seg selv. Gjennom dem får vi et unikt innblikk i hvordan offentlige etater forholder seg til familievold.

\"Kari\" har måttet flytte 12 ganger på tre år. Sammen med sin lille datter og nye samboer lever hun under strengeste kode på hemmelig adresse og utenfor alle offentlige registre. Hun kan aldri fortelle hvor de bor, hun kan ikke abonnere på aviser og tidsskrifter, og hun kan ikke være registrert i noen database. Men hun sier at det verste med å leve slik, er den manglende forståelsen fra offentlige kontorer. De tar ikke familievold på alvor. - Du føler deg som en kasteball, og de vet ikke, folk som er utdannet innen området, hvordan de skal gå fram. De tror ikke på deg! De skjønner ikke at dette er en alvorlig livskrise.

\"Kari\" kan aldri være trygg for at hennes tidligere samboer ikke skal finne dem og gjøre alvor av truslene om å drepe henne. Det gjør det ikke enklere at ingen av de offentlige etatene har kunnskaper om anonymitet, og klarer å hjelpe henne til å holde identiteten hennes skjult. \"Brennpunkt\" spør: Hvorfor kan man ikke få nytt personnummer i Norge i dag?

\"Pia\" ønsker mest av alt å få fred for sin tidligere samboer. De to har ennå ikke klart å bli enige om en samværsavtale for deres felles datter på fem år. Men \"Pia\" tør ikke å stole på ham etter at han truet med å ta livet av \"Pia\"s datter på ti år. Hvordan kan hun få hjelp til å løse sine problemer?

NRK1 tirsdag kl 22.00

Programansvarlig Hege Michelsen
Redaktør Alf R. Jacobsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Brennpunktredaksjonen tlf 23 04 9000
www.nrk.no/brennpunkt
e-post: brennpunkt@nrk.no