Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 6. mai 2005 kl 20.35 Italia på menyen

Italia på menyen (4)

Matmor med synspunkter – mama Miriam Leonardi og Bo Hagström i den svenske serien
Matmor med synspunkter – mama Miriam Leonardi og Bo Hagström i den svenske serien "Italia på menyen". (Foto: Per Anders Rudelius)
Kokekunst og kjønnsroller i Italia

På den veldige Posletten ligger et lite vertshus. Vi befinner oss like utenfor Parma i selskap med den svenske Italia-kjenneren og gourmeten Bo Hagström.
I fire generasjoner har dette vertshuset vært drevet av familiens kvinner, og nå er det Miriam Leonardi som regjerer. Hun har bestemte oppfatninger om kokekunst og kjønnsroller.

"Mennene skal bare være artister på kjøkkenet og pirre appetitten til folk som ikke er sultne," sier mama Leonardi. "Kvinnene står derimot for tradisjonen. De fører de gode, gamle smakene videre til kommende generasjoner."
Miriam Leonardi er berømt i Italia. Hun er en sterk og uvanlig personlighet.

Selv liker Miriam å lage den legendariske culatello-skinken, en skinke som er sjelden mør og delikat. 18 måneder med lagring er nødvendig.

Balsamico og Verdi
I Modena besøker Bo familien Finis’ delikatessebutikk, en klassiker i italiensk gastronomi.
Det er også fra denne byen matedikken balsamico kommer. Den lages av vinmost, og vi følger den kompliserte lagringsmåten på fat av ulike tresorter. Etter 25 år selges ekstra god balsamico på 10 centiliters flasker. Da er det blitt dyre dråper.

Mer om serien
O sole mio – eller rettere – O gorgonzola, balsamico og pesto. Svenske Bo Hagström tar oss med til fargerike Italia i serien "Solens mat". Vi får med oss gjeternes kjøkkenkunster på Sardinia, en lunsj på etrusker-vis i Nord-Italia, skalldyrfest på italienske strender m.m. Serien er på fem deler, starter i nord ved Adriaterhavet og ender langt i sør.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2003)
Originaltittel: Solens mat
Kveldens episode: Verdis favoritskinka och 100-årig balsamvinäger
Produsert av: Sveriges Television
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57