Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. april 2008 kl 21.10 Hovedscenen: Herbert von Karajan - "Skjønnhet slik jeg ser det"

Karajan i hel-profil

Herbert von Karajan (1908 – 1989). (Foto: Cmajor Entertainment)
Herbert von Karajan (1908 – 1989). (Foto: Cmajor Entertainment)
Herbert von Karajan ledet Berlin-filharmonien gjennom 35 år. Kanskje var det først og fremst personligheten Karajan som gjorde ham til et symbol på klassisk musikk. Hans landsmann Robert Dornhelm har laget filmportrettet til hundreårsdagen for Karajans fødsel (Salzburg, 5. april 1908).

Forsvant de helt store dirigentene med Herbert von Karajan? For et publikum som gledet seg over polert, elegant lyd og rund, glidende frasering var han en ener. Sikkert er det at han var den siste diktator innen orkesterdireksjon, liksom han var den første til å lykkes fullt ut som musikk-entrepenør på sitt felt.

Gjennom fasaden
I det meste av det Herbert von Karajan foretok seg, lå han ett skritt foran. Men Robert Dornhelm er den første som lykkes å penetrere Karajans uangripelige fasade. Dokumentarfilmen består dels av regissørens personlige opplevelser og intervjuer, dels av orkesterprøver og konserter med Karajan.

Legendestatus
Her er supplerende kommentarer av mange av de menn og kvinner som fulgte Karajan på veien til legendestatus. Karajans hustru, hans døtre, samt kollegene – blant dem Mariss Jansons, Anne-Sophie Mutter, Elizabeth Schwarzkopf, Sir Simon Rattle, Sir Georg Solti, Christian Thielemann, for å nevne noen.

Musikken i sentrum
Musikken står selvsagt også i sentrum i et program om Herbert von Karajan. Filmen fanger ham inn i prangende og selvbevisst utøvelse sammen med Anne-Sophie Mutter (Beethovens fiolinkonsert). Beethoven-innspillingen er kanskje den beste de to gjorde sammen.

Karajans tårer
Men også Karajans fasade kunne åpne seg – i alle fall overfor musikken – som da tårene faller mens han lytter til pianisten Jevgenij Kissin under en orkesterprøve på Tsjaikovskijs b-moll-konsert.


Tysk musikkprogram (2008)
Originaltittel: Karajan oder die Schönheit wie ich sie sehe
Produsert av: Cmajor Entertainment
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no