Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. august 2005 kl 19.55 Faktor: Fru Parkinson

Kunsten å leve med Parkinson

Bente Nylander Krogness fikk vite at hun hadde Parkinsons sykdom for åtte år siden. (Foto: NRK)
Bente Nylander Krogness fikk vite at hun hadde Parkinsons sykdom for åtte år siden. (Foto: NRK)
For åtte år siden fikk Bente Nylander Krogness (58) vite at de plagene hun slet med hadde et navn: Parkinson. Andre som har fått samme beskjed er bokseren Muhammad Ali og maleren Salvador Dalí. I Faktor møter vi henne når hun har begynt å vurdere en drastisk løsning, for det finnes nemlig en kur – en hjerneoperasjon.

Parkinsons sykdom, beskrevet første gang i 1817 av den engelske legen James Parkinson, er en hjernesykdom som fører til stivhet og smerter i kroppen, langsomme bevegelser og skjelving. Den kan også ramme taleevnen. Det har den ikke på noen måte gjort hos Bente Krogness ennå, men ellers sliter hun med sykdommen, og virkningen av medisinen blir stadig mer kortvarig.

Var svært aktiv
Bente Krogness hadde et svært aktivt liv til hun fikk diagnosen. Hun ble enke bare 33 år gammel, hadde full jobb som teknisk tegner samtidig som hun skulle oppdra tre barn. I tillegg var hun støttekontakt for en psykiatrisk pasient. Hun rakk mer enn de fleste, men nå må hun hvile ofte.

Malingen holder motet oppe
Mer enn 8 000 nordmenn har Parkinson, og de fleste er menn. Bente Krogness uttrykker plagene som denne gruppen opplever, i bilder. Kunsten hennes har riktignok endret karakter etter at hun var nødt til å flytte penselen til venstre hånd, men arbeidet holder henne oppe. Det føles også godt at mange medpasienter som har sett maleriene, kjenner seg igjen i dem.

Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Program riks, Tyholt (2005)
Programansvarlig: Tore Rosshaug
Prosjektleder: Henning Skjæret
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV