Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. januar 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Når sant skal ties

Brennpunkt: Når sant skal ties (ttv)

NRK1 tirsdag 23. januar kl 22.00
Brennpunkt
Når sant skal ties

Underslag av informasjon

Kveldens Brennpunkt dreier seg om Romeriksporten, om fortielsen av informasjon og om de følger det får. Kan man føle seg trygg når man kjører gjennom Romeriksporten? Hvorfor nekter en professor i geologi å benytte seg av tunnelen?

Dette er bare noen av spørsmålene som stilles i kveld. Brennpunkt forteller også hvilke muligheter Nedre Romerikes Brann- og redningstjenes har til å ta seg av en eventuell ulykke, og vi får høre hva risikoekspert Dag Skansen mener om nåværende tunnelløsning.

Underslag av informasjon førte til en miljøskandale som kostet 1300 millioner kroner og unødig risiko for dem som reiser med Norges første høyhastighetsbane. Med de store konsekvenser en ulykke kan få dersom det verste skulle skje inne i Romeriksporten, burde alt vært gjort for å redusere omfanget og sjansene for at noe slikt skal inntreffe. Det handler om tilliten til at risikovurderinger som skal gjøres ved slike anlegg, blir lagt til grunn for utformingen. Underslåes slike vurderinger, svikter grunnlaget for å velge den sikreste tunnelløsningen.

Hva sa fagfolkene NSB og Samferdeselsesmyndighetene trakk inn for å sikre at kravene til helse, miljø og sikkerhet ble fulgt opp? Kom de til orde? Hva svarer konsernsjef Steinar Killi, som var tidligere prosjektdirektør for Samferdeselsdepartementets Gardermoprosjekt og nå toppsjef i Jernbaneverket?

NRK1 tirsdag kl 22.00

Egenprodusert samfunnsdokumentar
Ved Ebbe Ording og Harald Pettersen
Redaktør Alf R. Jacobsen, tlf: 23 04 90 92
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Professor i geologi ved Universitetet i Oslo, Nils Spjeldnæs, vil ikke reise med flytoget. Han mener Romeriksporten ikke er sikker. Spjeldnæs hevder at Norges lengste togtunnel som skal sørge for at folk fraktes til hovedflyplassen med opp til 200 km i timen, ikke ble bygget riktig. (Foto: Magne Hansen, NRK)