Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 1. april 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Sølvsuper

Solveig Bergsland (foto: NRK / Miriam Wicklund).
Solveig Bergsland (foto: NRK / Miriam Wicklund).
Kan ikke svikte dem
Hun er 49 år, damen med det store hjertet, som har født to egne barn, men er mamma for mange flere. Selv om hennes egne barn er voksne og ute av redet, har hun og ektemannen Vidar fortsatt omsorgen for to fosterbarn, og i Tallinn fins det mange flere barn som kaller Solveig Bergsland for mamma. De har ingen trygge omsorgspersoner i livet sitt.

Det anslås at 20 – 25% av Estlands befolkning lever under fattigdomsgrensen, og mange foreldre som er i en slik situasjon, bukker under for dop og alkoholmisbruk.

Plukker opp barn
Barna går gatelangs, og de heldige plukkes opp av noen få ildsjeler som vil redde dem til et verdig liv.

Solveig Bergsland er en av dem. Hun forteller om sin egen barndom som var preget av savn og armod. Da hun var i Estland for første gang, ble hun så berørt av fattigdommen hun så, at hun ikke klarte å la være å engasjere seg.

Disse barna måtte hun bare gjøre noe for. Hun tok initiativet til å danne Norsk forening for gatebarn i Estland og satte i gang med innsamlingsaksjoner til inntekt for både barnehjem og krisesenter. De mest forsømte ungene henter hun også rett som det er til ferieopphold i Norge.

Nær velstanden - likevel fattig
- Det tar bare fem minutter med trikken før disse barna står midt i Tallinns overflod. Der er de bare tilskuere. Når de blir tatt til Norge, møtes de med en annen respekt og medfølelse. Det løfter dem og gir dem håp, sier Solveig Bergsland til programleder Miriam Wicklund.

Hun bruker nesten all fritid på sitt hjelpearbeid. Til daglig arbeider hun som fot-terapeut i Stavanger.

Møt Sølvsupergjest Solveig Bergsland søndag 1. april 2007 i samtale med programleder Miriam Wicklund